SASTANAK Predstavnici DPDS-a upoznali župana s tijekom radova na obnovi valobrana Kaše

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Župan Nikola Dobroslavić sa v.d. pročelnika UO za gospodarstvo i more Ivom Klaićem te ravnateljem Županijske lučke uprave Dubrovnik Željkom Dadićem održao je sastanak s predstavnicima Društva prijatelja dubrovačke starine Denisom Orlićem, Lukšom Hanzom te Vedranom Kosovićem na temu obnove valobrana Kaše u staroj gradskoj luci.

Naime, valobran Kaše kao dio fortifikacijskog sustava stare gradske jezgre uslijed proteka vremena te ratnih razaranja u iznimno je lošem stanju, slijedom čega su Dubrovačko neretvasnka županija i Društvo prijatelja dubrovačke starine, tijekom 2018. godine, utvrdili prijeku potrebnu sanaciju. U tu svrhu Županija je putem Županijske lučke uprave Dubrovnik, koja je nadležna za predmetno područje, prepustila obnovu valobrana Kaše Društvu prijatelja dubrovačke starine.
Naime, s obzirom da trenutno ne postoje programi bilo u europskim fondovima bilo u okviru mogućnosti Županije i nadležnog Ministarstva, Društvo prijatelja dubrovačke starine iskazalo je spremnost financirati ovaj iznimno značajan projekt za Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju.
Kako je dogovoreno prošle godine, a s obzirom na iznimnu složenost ovog projekta, izrađena je procjena sanacije dubinskim snimanjem cjelovitog valobrana, te su se stvorili preduvjeti izradi glavnog projekta uvažavajući samo stanje valobrana, te odabiru načina izvedbe.
Predstavnici Društva, upoznali su župana s rezultatima obavljenih istraživanja te snimanja situacije, iskazali zadovoljstvo stanjem valobrana u konstrukcijskom smislu čime se je pokazao opravdan hodogram u realizaciji ovog projekta koji je ranije definiran između Županije i Društva.

Kako je ranije istaknuto, valobran Kaše iznimno je značajan za samo Društvo s obzirom da predstavlja dosad gotovo jedini neobnovljeni dio fortifikacijskog sustava stare gradske jezgre.

Župan je naglasio da je valobran Kaše izuzetno značajan dio lučkog područja gradske luke kao luke otvorene za javni promet, a koja je u nadležnosti Županijske lučke uprave te da je potrebno žurno pristupiti sanaciji istog. Također s obzirom na trenutnu nedostupnost financiranja putem europskih fondova te sam karakter valobrana kao dijela fortifikacijskog sustava u javnoj namjeni, župan je zahvalio Društvu na prihvaćanju financiranja ovog projekta.

Predstavnici Društva upoznali su župana također s više od tridesetak projekata koji se trenutno provode u okviru plana i programa Društva, a koji čine iznimno važan doprinos očuvanju kulturne baštine te njenom stavljanju u funkciju u današnjem vremenu.

Popularni Članci