PREMINUO POZNATI PELJEŠKI VINAR Skaramuča je filozofiju hrvatskog vina okrenuo naglavačke

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: agrovizija.rs
Nakon duge i teške bolesti otišao je Ivo Skaramuča 24. ovog mjeseca, baš na Badnjak. Prerano, u svojoj 64. godini. Pokopan je u srijedu na groblju u svom Pijavičinom na Pelješcu.

Portal Maslina.hr piše kako je bio je jedan od samo nekolicine velikih, karizmatičnih, prvih pionira koji su početkom 90-ih krenuli u hrvatsko vinarstvo drugačije, koji su dotadašnju filozofiju hrvatskog vina okrenuli naglavačke.

Skaramuča, njegov veliki prijatelj pokojni Zlatan Plenković, pa Vlado Krauthaker, Ivan Enjingi i Davor Zdjelarević rođeni su kao mali vinari početkom rata, a kao prijatelje ujedinila ih je želja da naprave vina svjetske klase i svjetskog uspjeha. Svi su bili apsolutno svjesni vrijednosti svojih autohtonih sorti, vrhunskog položaja svojih vinograda i – znali su da mogu napraviti svjetska top vina. I napravili su ih, o čemu svjedoče i svjetske nagrade njihovim vinima.

A svaki od njih je došao u svijet vina iz nekog drugog svijeta, Ivo Skaramuča je tako prije svog “vinskog života” bio lučki kapetan u Trsteniku na Pelješcu. Ali to je bilo kratko, njegov gotovo cijeli život je bio život uz plavac mali, vino i vinograde.

Ivo Skaramuča je najveći posjednik vinograda na Dingaču, na najcjenjenijoj hrvatskoj vinogradarskoj poziciji. Utemeljitelj je jednog od najuglednijih hrvatskih vinskih brendova, za vina Skaramuča danas zna baš svatko tko je ikad popio čašu plavca, piše Maslina.hr.

Popularni Članci