PRIPREME ZA POŽARNU SEZONU Održan informativno-savjetodavni sastanak (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovnik 112
U zajedničkoj organizaciji Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik i Vatrogasne zajednice Dubrovačko neretvanske županije, u ponedjeljak  16. travnja 2018.g. održan je informativno-savjetodavni sastanak s predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije, općina i gradova, kao i predstavnicima službi zainteresiranih za zaštitu od požara, sa svrhom razmatranja i analize tijeka pripreme za požarnu sezonu, odnosno provedbe obaveza koje imaju temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2018.g.

Program aktivnosti ove je godine, kao i prethodnih, predvidio i povjerio određene obveze i zadaće jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Među ostalim obavezama županija, općine i gradovi dužni su organizirati sjednice stožera civilne zaštite tematski vezano uz pripremu požarne sezone, na što ih se ovim sastankom još jednom podsjetilo i upozorilo.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, pored ostalog,  osvrnuo se i na aktualni projekt video nadzora u realizaciji Hrvatskih šuma i Županijske vatrogasne zajednice istaknuvši njegov značaj za unapređenje sustava zaštite od požara, međutim i dalje naglašavajući važnost ulaganja u ljude, u svakom segmentu sustava.

Pročelnica PUZS Dubrovnik Ana Miličić je uz detaljnije pojašnjenje obaveza Županije, općina i gradova iz Programa aktivnosti naglasak stavila na važnost kontinuiteta održavanja sjednica stožera, kako u samoj pripremi za sezonu, tako i u svrhu bolje koordinacije i komunikacije u slučaju izvanrednog događaja.  I pročelnica PUZS i Županijski vatrogasni zapovjednik naglasili su značaj ulaganja u preventivne mjere dosljednim provođenjem obveza koja nalaže Program aktivnosti.

Osim pripreme za požarnu sezonu jednako je aktualna i tema pripreme za turističku sezonu pa su tako sve općine i gradovi upućeni na održavanje radnih sastanaka u svrhu uvida u stanje spremnosti za reagiranje na velike nesreće i katastrofe u kojima uz domicilno stanovništvo mogu biti ugroženi i turisti. Upućeni su da u pripremu turističke sezone pored žurnih službi i operativnih snaga na svom području uključe i turističke zajednice, hotelijere i ostale subjekte neophodne kako bi priprema turističke sezone bila kvalitetna i sa aspekta sigurnosti.

Predstavnici  drugih subjekata koje su također izvršitelji nacionalnog Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, kao što su Hrvatske šume d.o.o., Nacionalni park Mljet, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području DNŽ te HEP-ODS Elektrojug Dubrovnik,  istaknuli su da se pripreme za požarnu sezonu odvijaju sukladno Programu i da nema značajnih poteškoća u njegovoj realizaciji, no svi su jedinstveni u stavu da je pored izvršavanja vlastitih obaveza ključna i dobra suradnja i komunikacija među svim subjektima.

Nakon što je u ponedjeljak 16. travnja održana sjednica Stožera civilne zaštite Županije dubrovačko-neretvanske, na kojoj je razmotreno stanje zaštite od požara te planovi koje je Županija sukladno Programu aktivnosti bila u obvezi donijeti, svoje tematske sjednice stožera civilne zaštite najavili su gradovi Dubrovnik i Korčula te Općine Blato i Vela Luka.



Popularni Članci