PROSLAVLJEN DAN OPĆINE KONAVLE Lasić se osvrnuo na uspješnu godinu mandata, stigli brojni uzvanici, ovo su laureati! (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine Konavle i 26. obljetnice oslobođenja Konavala u Domovinskom ratu održana je večeras u sportskoj dvorani na Grudi.

Sjednici su, kao i svake godine, prisustvovala brojna lica iz političkog i javnog života poput europarlamentarke Dubravke Šuice, saborskog zastupnika Branka Bačića, saborske zastupnice Sanje Putice, državnih tajnika Frana Matušića i Nikoline Klaić, župana Nikole Dobroslavića, gradonačelnika Mata Frankovića, načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Iva Pavličevića, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića i njegovog zamjenika Valentina Dujmovića, veleposlanika RH u Crnoj Gori Veselka Grubišića, ministrice u Vladi Crne Gore Marije Vučinović, načelnika Općine Župa dubrovačka Silvija Nardellija, načelnika Općine Dubrovačke primorje Nikole Knežića, načelnika Općine Ston Vedrana Antunice. Kao i svake godine, sjednici su prisustvovali brojni mještani i branitelji.

Nagradu Općine Konavle za životno djelo dobio je don Vlado Puce koji se rodio u Kruševu, a zapamćen je po svesrdnoj pomoći Konavljanima tijekom, ali i nakon rata. Nagradu Općine Konavle dobili su dr. Nera Vrkaš i Biciklistički klub Konavle, a zahvalnice su dobile i konavoske žene koje svakodnevno nose konavosku nošnju.

„Zahvaljujem u ime svih na ovoj dobivenoj nagradi i priznanju, a nagrade su uvijek obvezujuće. Nastavit ću i dalje raditi najbolje što znam, mogu to reći u svoje ime,“ izjavila je dr. Vrkaš.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović Crni koji je na samom početku svog govora pozdravio branitelje.

„Čast mi je što mogu pozdraviti branitelje i obitelji poginulih branitelja, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, posebno Tigrove s kojima smo potpisali ugovor o suradnji, udrugu Hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata i ONB-a,“ kazao je uvodno.

Načelnik Općine Božo Lasić je kao domaćin pozdravio prisutne. 

„Uobičajeno je da između dvije proslave podvučemo crtu i kažemo što smo napravili. Veseli me što smo većinu planiranog uspjeli ostvariti. Prošla je godina dana otkako sam zadnji put bio ispred vas, ali su okolnosti bile drugačije. Bili smo na početku mandata, ali smo krenuli s projektima, s kanalizacijom na Grudi i uređivanjem ulaza u Cavtat. Ponosan sam što u najmanju ruku mogu kazati kako stojim pred svojim Konavljanima sa svojim suradnicima uzdignute glave jer ostvarujemo što smo obećali. Izgradili smo cestu prema Stravči, radi se raskrižje na Zvekovici, završili smo cestu prema Tihoj, sanirali smo niz lokalnih cesta, aktivno se radi na projektiranju brze ceste i po prvi put napokon se i nas općine pita kud ona treba ići. Tražili smo da se nekoliko kuća na Zvekovici, koje su naši sugrađani napravili, ne ruše i to smo postigli. Radimo na kanalizaciji na Grudi, danas smo potpisali ugovor za početak izgradnje vodovoda u Moluntu, prekjučer smo svečano pustili vodovod u Banima. Ostala su nam još tri mjesta, a to su Kuna Konavoska, Palje brdo i Gunjina. Projekt Zračne luke treba posebno istaknuti i ljude u ZL pohvaliti. To je jedna od najvećih investicija u RH vrijedna preko milijardu kuna. Ulažemo velika sredstva u zdravstvenu skrb, na Grudi imamo kardiologa, ove godine smo otvorili i fizijatriju, Dom za starije radi punim kapacitetom, niz dječjih vrtića u Konavlima, ukupno sedam. Nismo zanemarili kulturu i sport, nedavno je otvorena nova knjižnica, Arheološki muzej u Pridvorju, pripremamo izgradnju Muzeja za iseljenike. Napravili smo niz dječjih igrališta. Prihvaćen je i UPU Cavtata. Pripremamo izgradnju nove škole i vrtića u Cavtatu. Mislim kako ćemo to uspješno riješiti. Škola na Grudi se također obnavlja. Pripremamo s DPDS-om veliku investiciju na Prevlaci, to je tvrđava koja se nalazi na samom jugu naše domovine i koja je bila zapostavljena 25 godina. Izgradili smo novu zgradu Općine, u nju smo uselili, ali i tržnicu, samoposlugu, kafić, banku tako da je to jedan značajan objekt za Konavle,“ kazao je.

Lasić je rekao nešto više o budućim projektima.

„Nakon što smo potpisali ugovor o dodjeli zemljišta za reciklažno dvorište, kandidirali smo projekt za EU fondove. Kupili smo zemljište za parkiralište u Cavtatu. Pripremamo izmjenu prostornog plana Konavle kako bismo osigurali neometan razvoj Općine,“ istaknuo je, osvrnuvši se i na ovogodišnje laureate.

„Sjećam se ratnih godina kad su oni na poseban način Konavljanima pomagali da izdrže ono zlo koje su morali izdržati,“ kazao je.

Bačić je kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića kazao kako je Lasić uporan u realizaciji projekata u Konavlima.

„Bio sam i prošle godine ovdje i tada je vaš načelnik Lasić dao svoju viziju i iznio projekte za koje je smatrao kako će ih riješiti u prvoj godini mandata, a danas svjedočimo kako su se oni i dogodili. Lasić je samozatajan, rekao je kako je to zato što imamo vertikalu vlasti na relaciji Općina-Županija-Vlada te kako mu to omogućuje lakšu realizaciju. To dijelom jest tako i zaslužne su za to i Vlada, i Županija, ali najveća je zasluga Boža Lasića i njegovih suradnika,“ izjavio je. Osvrnuo se kako se danas obilježavaju i dvije godine otkako je na vlast došao Andrej Plenković dodavši kako se 'bolje živi nego prije dvije godine jer je povećan BDP, prosječna hrvatska plaća i mirovine.' Osvrnuo se i na mirovinsku reformu.

„Radit će samo oni koji do 67. godine ne napune 41 godinu staža. Neće svi raditi do 67. godine, diže se nepotrebna halabuka,“ izjavio je.

Dobroslavić je u svoje ime i ime premijera Andreja Plenkovića čiji je izaslanik čestitao Konavljanima. 

„Konavle su u vrhu jedinica lokalne samouprave naše županije i Hrvatske. No, sjetit ćemo se kako su Konavle 1992. godine krenule od ništice, od porušenog područja gdje su bile srušene stambene zgrade, uništena infrastruktura i trebalo je krenuti ispočetka. Sjetit ćemo se kako je Hrvatska, na čelu s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom, na sebe preuzela cjelokupnu obnovu porušenog područja. Sjetit ćemo se, naravno, i naših branitelja. Sjetit ćemo se tko je donio to zlo, ne kako bismo se vraćali u prošlost nego kako bismo na toj istini temeljili naš put u budućnost i ne dopustili da se to ikada više dogodi,“ kazao je te spomenuo tri poteza Vlade, a to su 'nastavak gradnje Pelješkog mosta, vraćanje dostojanstva Hrvatske vojske i potpora sunarodnjacima u BiH u jednakopravnoj borbi za ravnopravnost i protiv toga da im drugi biraju predstavnike'. Obećao je kako će se riješiti i pitanje škole u Cavtatu.

Šuica je čestitala na projektima, a posebno na projektu obnove i rekonstrukcije Zračne luke.

„Pratim sve što radite jer nisam stalno tu, bavim se globalnijim temama, ali upravo 2018. godine slavimo 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata. Mislilo se kako rata više nikada neće biti, nažalost dogodio se i Prvi, i Drugi, i Domovinski u kojem su Konavle teško stradale. Zanimljivo je kako se 40 posto BDP-a na svijetu proizvodi u EU. Također, kad bi se ovim tijekom demografija događala, u EU 2050. godine mi bismo predstavljali samo pet posto svjetskog stanovništva. Čini mi se kako takvih problema u Konavlima nema kada gledam koliko vrtića i škola ovdje ima. Sjećam se kako su prije Konavljani željeli poći u Grad, a danas ne vidim to jer Konavljanima je bolje živjeti u Konavlima danas. Cijenim rad Mata Frankovića, ali Konavljani su stvorili uvjete da dobro žive ovdje,“ kazala je.

Putica je posebno istaknula kako je Lasić u svoj rad uključio i mlade ljude.

„Ovo je dan moje Općine jer živim Konavle u pravom smislu. U zadnjih godinu dana nije zanemaren nijedan segment, posebno čestitam na radu Lasiću. Posebno bih istaknula što je u svoj rad i suradnju uključio i mlade ljude. Vi ste prepoznali kako će mladi odgovoriti na izazove vremena,“ rekla je. 

Franković je posebno pohvalio rad načelnika Lasića i naglasio dobru suradnju.

„Posebno bih čestitao na brojnim uspjesima koje je Lasić ostvario u jednogodišnjem mandatu. Vidi se njegova briga kroz izgradnju vodoopskrbe, odvodnje, vrtića, međutim posebno mu čestitam što je s Ministarstvom uspio dogovoriti i dobiti u vlasništvo tvrđavu na Prevlaci. Koliko je to domoljubno važno, toliko je važno i za proširenje turističke ponude. Naime, Dubrovnik nije sam i činjenica je što su Konavle, Župa, Primorje, Ston bolji, bolje je i Dubrovniku; znači to podizanju kvalitete usluge Dubrovnika. Prije godinu dana sam kazao kako se nadam kako ćemo se dogovoriti oko Libertasa i nakon godinu dana to se dogodilo. Potpisali smo petogodišnji ugovor, vjerujem na obostrano zadovoljstvo, a dobili smo i 11 novih autobusa financiranih iz EU fondova,“ istaknuo je.

Nardelli je kazao kako su Konavle dobar primjer što se vidi iz brojnih projekata, a posebno im je čestitao na uspješnom njegovanju tradicije i baštine te poticanju OPG-ova i održavanja manifestacija koje predstavljaju Konavle.

„Na najbolji način svjedočimo svemu što se događalo ovdje u poratnim godinama. Lasić je ostvario niz projekta, raznovrsnih, raznolikih, od rekonstrukcije vrtića na Grudi, pa do zgrade Općine. Niz je to projekata koji će učiniti život u Konavlima boljim i ugodnijim,“ kazao je.

Riječ je imao predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić.

„Za Pakrac je više od 300 branitelja dalo živote. To nije samo zbog potpisane povelje prijateljstva nego zato što ste vi kao i mi prošli zlo rata i borbu za ovaj predivni dio Hrvatske. Znam kako isto osjećate i mislite. Želim vam da vaša općina bude onako lijepa kako su je zamišljali branitelji kad su je branili i oslobađali,“ kazao je.

Događaj su svojim nastupima uveličala djeca Dječjeg vrtića Konavle, učenice Osnovne škole na Grudi, učenici Osnovne škole Cavtat, klapa Čilipi, a prikazan je promotivni film o Konavlima autora Dominika Miljka i Tonija Mostahinića.

Fotogalerija uskoro!

Popularni Članci