PROVJERILI SMO Seksualni zločini u porastu, evo kako stoji Dubrovnik

Autor: Alena Hadžić Autori fotografija: Davor Puklavec/PIXSELL
Vijesti o nasilju, ubojstvima i korupciji postale su svakodnevica hrvatskih građana, a na razini Hrvatske seksualni zločini su u porastu.

Ukupni kriminalitet na razini države u padu je za 5,0 posto, kao i kaznena djela za koja se progoni po službenoj dužnosti. To su podaci koji se odnose na prošlu godinu, a iako se bilježi manje kriminalnih djela, seksualni zločini su u porastu.

Poražavajuće brojke istaknute su kod kaznenih djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa te spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta odnosno u porastu su za 9,7 posto.

Na razini Hrvatske prijavljeno je 56 silovanja od čega su tri ostala nerazriješena. 

Provjerili smo kakva je situacija na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u posljednjih deset godina odnosno od 2010. godine što se tiče seksualnih delikata. 

Ukupno se dogodilo 91 kazneno djelo koje spada u sferu različitih oblika seksualnih delikata od težih oblika koji su rijetki, do djela kao što su bludne radnje ili zlostavljanje putem modernih tehnologija gdje nije došlo do fizičkog kontakta sa žrtvom. 

 
Policija

 
Kako su potvrdili iz policije najveći broj navedenih kaznenih djela, konkretno njih 87,  je razriješeno i počinitelji su kazneno procesuirani, dok su četiri slučaja ostala nerazriješena.


Sedam počinitelja su stranci, dok je žrtava stranog državljanstva bilo 15 i uglavnom se radi o osobama koje su došle u turistički posjet.

Ostale žrtve su hrvatskog državljanstva, a njihovo prebivalište je najvećim dijelom na području Dubrovačko-neretvanske županije, dok je manji dio njih iz ostalih dijelova Hrvatske.
 

Popularni Članci