REAKCIJA OBITELJI VIDAK: 'Većina Lasićevih navoda oko Ponte je pogrešna'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Obitelj Vidak uputila je reakciju koju objavljujemo u cijelosti i bez izmjena, a tiče se navoda HDZ-ovog kandidata za načelnika Općine Konavle Boža Lasića koji je upozorio na, kako je kazao, devastaciju na Ponti.

Poštovani,

molim da objavite ovo reagiranje na članke koje ste objavili u na Vašem portalu. Ja i moja obitelj želimo navesti činjenice vezane za radove u Prahivcu na Obodu u neposrednoj blizini bivše pumpne stanice za tankere (Ponte). Molim Vas da moje reagiranje objavite u cijelosti. Po ovom slučaju većina ako ne i sve što gospodin Božo Lasić govori i piše po portalima i društvenim mrežama je laž. Svjestan sam težine svoj izjave i volio bih da me gospodin Lasić tuži za klevetu pa da na sudu ukrstimo činjenice i dokaze. Zbog preglednosti razdijelio sam reagiranje u točke.

1. Pojedinci u javnost guraju tezu da se nešto gradi na pomorskom dobru želim biti jasan i reći da NE GRADIMO na pomorskom dobru. Također nismo nasuli malu plažu, PLAŽA JE TAMO KAO I PRIJE.  Znam da će sada na ovu moju izjavu par osoba me prozivat da lažem i zato želim pozvati koga god zanima da vam pokažem ukupnu dokumentaciju te da prošetamo do Ponte zajedno da vidimo situaciju na terenu i usporedimo s ukupnom dokumentacijom koju moja obitelj posjeduje.

2. Gospodin Božo Lasić u tekstu opisuje gospodina Marija Dimnića kao zaštitnika pomorskog dobra, a zapravo je uzurpator, nasilnik i lažov. Nadalje, gospodin Lasić tvrdi da gospodin Dimnić nije nikoga napao, a činjenica je da je kriminalistička policija postaje Gruda podnijela prekjučer tri kaznene prijave protiv gospodina Dimnića, između ostalog i za nasilničko ponašanje (on i još trojica su me udarali i cipelarili pred 10 svjedoka građevinskih radnika). Gospodin Lasić to zna, za napad i kaznene prijave, ali laže.

3. Gospodin Lasić je putem medija objavio fotografiju papira na kojem u gornjem lijevom kantunu piše KOPIJA KATASTARSKOG PLANA, a u donjem lijevom kantunu na mjestu datuma izrade je prazno. Na tom papiru ne piše tko ga je izradio, kad je izrađen te nema nikakvog pečata. Obzirom na navedeno pretpostavljam da je za gospodina Lasića netko sastavio navedeni papir ,a gospodin Lasić u photoshopu nadodao naziv „Kopija katastarskog plana“.

4. U prilogu ovome reagiranju dostavljam IZVOD IZ KATASTARSKOG PLANA koje je izdalo nadležno državno tijelo, odnosno PODRUČNI URED ZA KATASTAR DUBROVNIK. Usporedite razliku između kopije katastarskog plana koji sada dostavljam i koji je dostavio gospodin Lasić. Na kopiji plana koju dostavljam piše tko ga je izradio, kada je izrađen, klasa i urbroj, te ima pečat i potpis institucije. Verzija kopije plana gospodina Lasića nema ništa od toga. Otiđite danas do katastra i uzmite kopiju katastarskog plana i uvjerite se sami tko laže i manipulira. Kopija plana košta 30 kuna i dobijete je za pet minuta. Ili sam ja lažov, ili je gospodin Lasić lažov, nema treće. Katastarska općina Obod, moja djedovina je k.č.zem. 59 (nova izmjera) odnosno k.č.zem. 887 (stara izmjera).

5. Radovi koje moja obitelj radi su sanacija pokosa i obnova međa. Imamo svu potrebnu i valjanu dokumentaciju. Glavni projekt se sastoji od 40-ak stranica pa ga ne mogu priložiti u e-mail prilogu. Radovi se vrše prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima (NN 79/14, 41/15 i 75/15) te u skladu sa prostornim planom uređenja Općine Konavle. Gospodin Lasić grubo manipulira u cilju obmane javnost kad tvrdi: „da obitelj Vidak ne smije graditi bez građevinske dozvole, a oni je nemaju“. Predmetni radovi izrade prostornog zida su u potpunosti u skladu sa svim nadležnim službenim aktima, a za predmetni potporni zid se ne može izdati građevinska dozvola jer je obuhvaćen predmetnim Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima te se izvodi prema glavnom projektu izrađenom od ovlaštene projektantske firme. Mi taj projekt imamo, gospodin Lasić zna da ga imamo jer smo ga predali na Županiju. Gospodin Lasić to zna ali svjesno izjavama obmanjuje.

6. U medijima gospodin Lasić je izjavio: „Oni su u ovom slučaju izmislili fizički napad od strane mladih Cavtaćana iz udruge Ponta, te su pozvali policiju“. Gospodin Lasić laže (da sam političar rekao bih da govori neistine, ali pošto sam obični građanin direktno ću se izraziti). Gospodin Lasić tvrdi da gospodin Dimnić nije nikoga napao, a činjenica je da je kriminalistička policija postaje Gruda podnijela prekjučer tri kaznene prijave protiv gospodina Dimnića, između ostalog i za nasilničko ponašanje (on i još trojica su me udarali i cipelarili pred 10 svjedoka građevinskih radnika). Gospodin Lasić zna za napad i za kaznene prijave te pokušava stvar gurnut pod tepih.

7. Nije točno da je bilo kakva inspekcija naložila zabranu radova na zemlji u vlasništvu moje obitelji. Jedina inspekcija koje je u ova tri dana bila je Lučka kapetanija Cavtat koja ni usmeno ni pismeno nije zabranila radove koji se izvode prema predmetnom glavnom projektu. Lučka kapetanija skrbi o pomorskom dobru, a radovi koje mi vršimo se rade na našoj privatnoj zemlji. Zanimljivo je napomenuti da komunalni redar Općine Konavle nije dolazio, iako smo radili prekjučer i jučer. Nerazumljivo obzirom na angažman gospodina Lasića u medijima po ovom slučaju, podsjećam da je gospodin Lasić izabran na poziciju zamjenika načelnika Općine Konavle te da je nadređen komunalnom redaru.

8. S raznih strana bageristu i vlasniku broda za prijevoz građevinske opreme dolaze prijetnje ukoliko nastave sudjelovati u radovima na Vidakovoj zemlji. Bager je otplovio jučer popodne. Vlasniku bagera su s nepoznatih brojeva mobitela prijetili da će mu noću zapaliti bager ako odmah ne prestane sa radovima na Vidakovoj zemlji.

9. Ogroman je dugogodišnji pritisak na moju obitelj da proda djedovinu. Moja obitelj je generacijama vlasnik zemlje k.č.zem. 887 K.O. Obod. Prije otprilike devet godina mom pokojnom ocu su počeli stizati pozivi od gospodina Lukše Glavinje (danas stranački kolega gospodina Lasića) da mu proda baš tu zemlju. Moj otac ga je odbio jer ne želimo prodavati djedovinu. Gospodin Lukša Glavinja nije na tome stao, već je direktno upozorio mog pokojnog oca ukoliko njemu ne proda tu zemlju kako će se naći način da se zemlja oduzme. Sve okolne parcele oko moje djedovine je u međuvremenu otkupio gospodin Glavinja (k.č.zem. 889, 888, 882/7, 891), ali ne i našu djedovinu.

Sada ova situacija postaje opasna, kuje se plan kako da se oduzme obalni dio naše djedovine, a za to se koristi Udruga mladih Ponta (svega par ključnih igrača u Udruzi Ponta su upoznati s tim - naravno da je upoznat gospodin Dimnić koji je stranački kolega gospodina Glavinje). Malo po malo Udruga Ponta neovlašteno vrši građevinske radove na mojoj djedovini, betonira na našem bez danas i pita, i tako malo po malu uzurpiraju našu zemlju. Namjera je da se nakon određenog vremena taj dio naše djedovine proglasni van našeg posjeda te pripoji pomorskom dobru te krajnji cilj dodijeli podobnome subjektu u dugotrajnu koncesiju.

10. Grupica osoba koja se predstavlja kao Udruga mladih Ponta se na terenu fizički pripriječila nastavku radova na mojoj zemlji. Imenovat ću te navodne članove Udruge mladih Ponta koji su prekjučer bili prisutni kad se mene tuklo i kad se su razbijali oplatu za temelj zida na mojoj zemlji. Dio navedenih osoba je tukao i cipelario, a svega trojica su promatrala sa strane. Oni su: Mario Dimnić, Pavlović i Račić (suvlasnici građevinske firme Texo Gradnja), Radoše (građevninski poduzetnik), Milković, Boris Obradović (vlasnik Epidaurum ronilačkog kluba čiji veliki poslovni prostor uz obalu ispred hotela Epidaurus je zapravo vlasništvo Općine Konavle), Antonio Mojsić (zaposlenik Županije). Obratite pozornost koliko se poduzetnika i građevinara pojavilo prekjučer kao navodno predstavnika Udruge mladih Ponta. Koji je program rada Udruge mladih Ponta? Koje projekte i akcije je Udruga maldih Ponta odradila zadnjih godina?

11. Uskoro će se početi javljati drugi vlasnici zemlje (njihove djedovine) kojima se spremaju oduzeti znatne djelove zemljišta k'o fol za proširenje pomorskog pojasa na 30 metara od mora (trideset metara širok pojas!), a zapravo da bi se dalo u dugogodišnju koncesiju marini za 200 jahti koje bi se vezivale u Prahivcu. Na koliko lijepih plaža ste se kupali, a koje su okružene vezovima za jahte?

Marina za jahte će uništiti najljepše sačuvane plaže u Cavtatu. Marina za jahte nije ništa nego glorificirano parkiralište. Tko se želi kupati usred parkirališta?
Plus, moja je pretpostavka da će u jednom trenutku reći kako marina zahtjeva i lukobran da se zaštiti od valova maestrala koji jako udaraju u Prahivcu. Lukobran će smanjiti strujanje mora pa će svo ono zagađenje koje stvaraju ispušni plinovi motora i generatora jahti pretvoriti Prahivac u Gruž. Kad ste se zadnji put kupali u Gružu?

- LASIĆ O GRADNJI NA PONTI: Narušeno je pomorsko dobro, osobno ću izvijestiti Ministarstvo o svemu!

Priložene datoteke: Kopija_katastarkog_plana_od_05.jpg

Popularni Članci