SPEKTAKL U ZRAČNOJ LUCI DUBROVNIK! Uz light show i bogat program otvoren putnički terminal, stigli i ministri (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović, Ivona Butjer
Svečano otvorenje terminala Zračne luke Dubrovnik održano je večeras, a vrpcu su simbolično razvezali ministar Oleg Butković i ministrica Gabriela Žalac.

Roko Tolić, direktor Zračne luke Dubrovnik, kao domaćin je prisutnima uputio nekoliko riječi. Kazao je kako je Zračna luka u prošlom mjesecu poslovala za 52 posto uspješnije nego prošle godine, ali i podsjetio kako je riječ o prvoj fazi projekta te kako se on nastavlja. Kako je istaknuo, riječ je o 60-ak tisuća kvadrata najmodernije zgrade. 

'Htio bih se zahvaliti Vladi koja je donijela odluku, i ja se nadam kako će i ove godine ponovno donijeti odluku, da svaka zarađena kuna od našeg poslovanja bude reinvestirana jer bez toga nema opstanka ovog projekta. Financijski iznos od 225 milijuna eura zapravo, bez povjerenja EK i našeg angažmana i potrebe da vratimo kredite bankama, ne bi bio moguć bez te Strateške odluke. Agencija za civilno zrakoplovstvo je naš osnovni regulator, veliki je posao tu urađen. Radilo se iza paravana, a s druge strane smo obarali rekorde u primanju putnika. To nije bilo lako. Posebna zahvala ide JASPERS timu koji je bio naš vodič otkako se javila iskra da krenemo u ovu avanturu. U našoj kući ja sam kao direktor privilegiran, a kao čovjek ponosan što imam projektni tim kojeg vodi Luko Vuletić. Zahvalio bih se svojoj aerodromskoj obitelji te moram istaknuti angažman i zalaganje svakog pojedinca koji je dio tima. Nisam siguran kako ću moći ponovno otvarati novi aerodrom, a nikada u svojim javnim nastupima nisam to isticao, pa bih se zahvalio i vlastitoj obitelji jer oni najviše trpe zbog mojih strepnji, nervoza, izostanaka i sastanaka,' kazao je Tolić te čestitao svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji navedenog projekta.  

Ministar Butković kazao je kako se navedenim projektom nastavlja proces rješavanja problema prometne izoliranosti Dubrovačko-neretvanske županije. 

'Dubrovnik iz dana u dan bilježi sve veći rast, a ova nova vrata doprinijet će još većem povećanju broja gostiju i gospodarskom rastu krajnjeg juga Hrvatske. Nema područja u kojem stanovnici ovoga Grada, ove Županije, nisu ostavili traga u znanosti, ekonomiji, književnosti. Čilipi, smješteni na krajnjem jugu Hrvatske, teritorijalno su razdvojeni od ostatke Domovine, a mjesto su u Konavlima čiji žitelji iščekuju bolju prometnu vezu s ostatkom Hrvatske. Današnjim otvorenjem zgrade novog terminala dodatno jačamo povezanost ovog kraja Hrvatske,' izjavio je te dodao kako će u prometnom povezivanju pomoći i Pelješki most koji će se, kako je najavljeno, početi graditi najesen. 

Svečanosti, zbog poslovnih obveza, nije nazočila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, no prisutnima se obratila putem videa. 

'Držim kako će terminal puno doprinijeti daljnjem razvoju turizma u Dubrovniku, Konavlima i općenito cijelom dubrovačkom području, kao i povezivanju Dubrovnika s ostatkom Domovine, ali i svijeta,' kazala je u svom obraćanju. 

S nekoliko riječi se obratio i župan Nikola Dobroslavić. 

'Ovo je veliki korak u rješavanju problema nedostupnosti krajnjeg juga Hrvatske. Sljedeći korak očekujemo uskoro, a to je Pelješki most. Pred nama predstoje bitke za povezivanje ove ZL do Dubrovnika, Osojnika, Metkovića,' kazao je Dobroslavić. 

Događaj su svojim nastupom uveličali Đani Stipaničev i Renata Sabljak izvodeći 'Neka cijeli ovaj svijet', temu iz mjuzikla Jalta, jalta, kao i teatar sjena 'Die Mobiles' koji su izveli light show 'Put oko svijeta'. Nakon otvorenja, upriličen je i prigodni domjenak, a tko je sve prisustvovao svečanosti, provjerite u fotogaleriji. 

Inače, projekt 'Razvoj Zračne luke Dubrovnik' vrijedan je ukupno 225,3 milijuna eura, a odlukom Europske komisije, odobren je financijski doprinos u iznosu od 158,3 milijuna eura bespovratnih sredstava. Razdoblje provedbe projekta je od 1. siječnja 2014. do 11. travnja 2019. godine.  

Popularni Članci