Stjepan Simović: 'Dodatne novce od Vlade usmjerit ćemo na dobrovoljna vatrogasna društva u Županiji'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Vlada Republike Hrvatske odlučila je vatrogascima iz proračuna dati iznos od 7,6 milijuna kuna koje će Hrvatska vatrogasna zajednica naknadno raspodijeliti.

Premijer Andrej Plenković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader odlučili su tako nagraditi oko 10 tisuća vatrogasaca koji su odradili vrlo tešku ovogodišnju sezonu. Hrvatska vatrogasna zajednica kasnije će u dogovoru sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima raspoređivati novce. Tim povodom provjerili smo s vatrogasnim zapovjednikom Dubrovačko-neretvanske županije Stjepanom Simovićem kakvi su planovi za raspodjelu novaca.

- Svi zapovjednici će krajem mjeseca doći na najavljeni sastanak u Zagreb gdje ćemo se upoznati s detaljima i donijeti odluku o raspodjeli sredstava. Iznos od skoro osam milijuna kuna možda na prvu zvuči puno, no kada se podijeli na cijelu Hrvatsku neće biti previše, ali pomoć nam je značajna i dobro će doći - kazao je Simović. Prema njegovom razmišljanju, a tako su najavili i ostali zapovjednici u državi, bilo bi najbolje kada bi se novci uložili u opremu.

- Smatram kako bi udaljena dobrovoljna vatrogasna društva trebala dobiti ono što im je potrebno za rad. U našem slučaju prioritet su nam Lastovo, Korčula i Pelješac jer se oni zasnivaju na dobrovoljnim društvima pa bih čak usmjerio prihode na njih - smatra Simović te navodi za primjer kako je do Lastova teško brzo stići, dovesti ljude i opremu. Ove godine na Lastovu je bilo šest velikih požara, dodaje Simović te ističe kako su oni uspješno ugašeni jer je ekipa ojačala.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji djeluje 51 vatrogasna postrojba, njih šest je profesionalnih, 45 dobrovoljnih, a Simović navodi kako geografski raspored Županije koja je izdužena te presječena granicom otežava rad vatrogascima. Ove godine županijski vatrogasci išli su na intervencije u BiH i Crnu Goru, no prema navodima njihovog zapovjednika sve je uspješno riješeno.

- Imali smo puno intervencija, ali smo ih uspješno svladali jer smo ojačali dežurstva i povećali broj dragovoljaca. Sve se odradilo vrhunski, pomagali smo svima koji su nas zvali i predstavili županiju u najboljem svjetlu - kazao je Stjepan Simović istaknuvši kako je posebno ponosan na obranu granice jer su takvi požari prema njegovom mišljenju najopasniji zbog velikih i nepreglednih površina.

Županijski vatrogasci spremni su za velike kiše i opasnosti koje one nose sa sobom što se moglo vidjeti na primjeru nedavnih poplava u Zadru.

- Poučeni iskustvom koje imamo u Metkoviću i Dubrovniku kada su u pitanju poplave, opremu smo podigli na veći nivo te nabavili veći broj pumpi, a u Metkoviću imamo stoj za punjenje vreća koji se može lako prebaciti kad god je to potrebno - kazao je za Dubrovački dnevnik vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

A.Čakić

Popularni Članci