TIJELOVO NA LOPUDU Održana svečana procesija prepuna cvjetnih dekoracija (FOTO/VIDEO)

Autor: ‎Ellie Leoni‎ Autori fotografija: Ellie Leoni
Po starome običaju i ove se godine održala još jedna procesija na Lopudu povodom kršćanskog blagdana Tijelovo, u dubrovačkim krajevima još zvanog 'Korosante'.

Sve je počelo u 9:30 sati u jutro kada su se mještani okupili ispred glavne mjesne crkve, Gospe od Šunja, koja je trenutno kao i lani u fazi obnove. Nakon svete mise, krenula je procesija prema centru mjesta. Već prije samog izlaska na obalu, sudionike procesije dočekao je svečan zvuk zvona s tornja crkve sv. Marije, koja se također obnavlja. Zvona su ipak na oduševljenje mještana mogla biti u funkciji.

Čitava riva bila je prepuna raznobojnih cvjetnih dekoracija koje su mještani, uglavnom svatko ispred svog objekta na rivi, sami dekorirali. Oduševljeni turisti su sve promatrali, a neki i trajno dokumentirali svojim fotoaparatima i kamerama.

Cijelim putem za vrijeme procesije pjevale su se svečane pjesme. Na dva mjesta uslijedio je blagoslov mjesta svećenikovim molitvama i molitvama ostalih vjernika koji su sudjelovali u obredu. Križ okićen vijencem je predvodio čitavu procesiju, odmah za njim su išla djeca, a slijedio ih je barjak Djevojačko društvo srca Isusova.

Djevojčice odjevene u bijele haljine su posipale put laticama cvijeća. Pri sredini kolone našao se barjak crkve Gospe od Šunja. U samome centru kao i obično, bio je baldahin ispod kojeg je svećenik nosio svete moći za vrijeme čitave svetkovine iza kojeg su pjevači crkvenim pjesmama veličali događaj. Svećenika i pjevače je pratio ostali puk te je također uz pjesmu prisustvovao cijeloj procesiji.

Posljednja postaja je treću godinu za redom bila crkva sv. Nikole s obzirom na to da je ona trenutno jedina koja se ne obnavlja od ukupno tri crkve gdje se misni obredi uobičajeno održavaju.

Ova manifestacija iz godine u godinu baštini dugogodišnju tradiciju u kojoj sva ljepota trudom svih sudionika svečanosti izađe na vidjelo. Lopud tada u jednom trenutku procvjeta u svakom smislu riječi, a osim vjerske komponente, tu je i ona kulturološka koja ostavlja svim posjetiteljima otoka nezaboravan utisak u sjećanje na nešto posebno i vrijedno.

Savršen epilog ove godine uslijedio je nakon završetka procesije, došlo je vrijeme za okrepu. Mještani, ali i turisti bili su pozvani na tratamenat na otvorenom gdje su mogli kušati razne slatke delicije.

Kako je sve zajedno izgledalo pogledajte u fotogaleriji Dubrovačkog dnevnika te u video prilozima.

Ellie Leoni

Popularni Članci