Tuga i bijes u Metkoviću, ravnatelj Doma zdravlja: Vikendom je malo liječnika (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Tragedija se možda mogla izbjeći da su liječnici imali mogućnost sami testirati dječakovu krv u kratkom roku

Inspekcija ministarstva zdravstva traži odgovorne za smrt devetogodišnjaka iz Metkovića, koji je uslijed upale pluća - u utorak preminuo od posljedica sepse u splitskom KBC-u. Ministar zdravstva već je potvrdio: bilo je propusta, donosi RTL

Dva dana prije smrti, dječaka su dvaput vratili kući s Hitne u Metkoviću, gdje ga je doveo otac. Do pedijatra su uspjeli doći tek dan kasnije. No stanje mališana dotad se toliko pogoršalo – da mu više nije bilo spasa.

Zašto su teško bolesnog dječaka u nedjelju dvaput vratili kući, u Hitnoj pomoći u  Metkoviću nisu dali odgovor. Poručuju kako dežurna ekipa nije ovlaštena dati izjavu. Dječaka je tek u ponedjeljak primila pedijatrica Doma zdravlja.

"Ono što sam iz telefonskog razgovora saznao jest da je ona prilikom sumnje na sepsu odmah reagirala i angažirala helikopterski transport", kaže Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja Metković.

Dijete je u Split stiglo u jako teškom zdravstvenom stanju.

U Metkoviću danas tuga, ali i bijes zbog razine zdravstvene skrbi.

"Zdravstvena skrb nam je katastrofa, znači sada sam trenutno bolesna, trudna sam, kontroliram se u Zagrebu, i molim Boga da se ovdje ne razbolim kad je petak", iskreno će Iva iz Metkovića.

"Jednom prilikom sam ja slomio prst, došao sam snimit rendgenom, a oni su rekli nema prije Ploča ništa. Dok sam ja došao do Ploča u petak navečer... evo već mi je zaraslo, vidite kako ovaj prst ide", kaže Dino.

Tragedija se možda mogla izbjeći da su liječnici imali mogućnost sami testirati dječakovu krv u kratkom roku.

"Mi to ne možemo mimo zakona sami raditi, svi ovdje nastojimo biti na dispoziciji jedni drugima, vikendom je teško organizirati službu jer malo imamo liječnika", ističe Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja Metković.

Što Metkovcima doslovno ugrožava život jer unutar toliko spominjanog zlatnog sata nije moguće doći iz Metkovića ni do Splita ni do Dubrovnika.

Popularni Članci