TUŽNA PRIČA IZ SLANOG Dupin uginuo nakon teških ozljeda: 'Službeni protokoli ne funkcioniraju'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Društvo za zaštitu životinja
U ACI marini Slano, na izmaku životne snage, jučer je doplutao ozlijeđeni dobri dupin koji je u kasnim večernjim satima uginuo.

Nesretna životinja, kasno poslijepodne, je došla u plićak na dubinu od metar i pol gdje su joj pomogli radnici marine koji su kontaktirali Društvo za zaštitu životinja čiji su volonteri brzo stigli pružiti pomoć dupinu. Predsjednica Društva, Anica Sambrailo, za Dubrovački dnevnik je kazala kako je dupin imao vidljive ozljede na tijelu te je bio dezorijentiran.

- Odmah smo kontaktirali Centar 112 te slijedili njihove upute i nazvali službe u Zagrebu, Puli i Lošinju da nam pomognu pri pružanju pomoći dupinu. Unatoč dobrim zakonima koji odlično propisuju zaštitu životinja, pokazalo se kako institucije u ovom slučaju nisu dobro ekipirane i spremne odmah djelovati - kazala je Sambrailo dodavši kako su volonteri putem privatnih veza stupili u kontakt s veterinarom koji ih je uputio kako olakšati zadnje trenutke života dupina koji se čudno ponašao zbog ozljeda.

Nažalost, uginuo je u 1 sati poslije ponoći, a volonteri su ga sve do tada pazili i uz pomoć ronioca vratili u dubinu i okretali u pravilan položaj budući da se stalno okretao na leđa vjerojatno zbog bolova. Tijelo dupina je nakon uginuća potonulo na dno, a Društvo je već angažiralo profesionalnog ronioca koji će ga izroniti nakon čega će poslati dijelove na obdukciju.

- Ovo je prilika da apeliramo na ljude da čuvaju okoliš jer ova nesreća je rezultat ljudske aktivnosti i uništavanja prirodnog staništa zbog čega nastaju brojne bolesti životinja. Službeni protokoli također ne funkcioniraju, ali na svu sreću odlično funkcionira ljubav prema životinjama i empatija dobrih ljudi i volontera - zaključila je za Dubrovački dnenvik Anica Sambrailo.

Popularni Članci