U Metkoviću redovi za dokumente i na blagdan, mole se građani za strpljenje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Josip Vučković
Bliži se 1. srpnja, dan ulaska Hrvatske u EU, a dokumenti u policijskoj postaji Metković izdaju se čak i danas, na blagdan. Iako je neradni dan, službenica za izdavanje pograničnih propusnica ipak radi.

Muke po dokumentima za stanovnike Bosine i Hercegovine i pograničnih područja u Hrvatskoj ne prestaju. Događalo se da nedostaje uplatnica kojima bi građani uplatili 60 kuna za izdavanje propusnice, a u redovima se čekalo doslovno satima. Kako doznajemo, službenica za izdavanje propusnica radila je i u nedjelju, ali pošto nisu radile banke, FINA, niti pošta, ljudi nisu mogli izvršiti uplate za državni proračun, a time ni dobiti potrebne dokumente.

Neizbježna procedura je da nakon uplate moraju čekati red od sedam sati ujutro za dobivanje tzv. kartona na koji upisuju osobne podatke i uz njega prilažu dvije veće fotografije(3x4cm), te u poslijepodnevnim satima (od 16 sati) čekaju priliku za doći do šaltera za dobivanje potrebnog dokumenta. Ovim putem apeliramo na strpljenje i solidarnost, jer vremena ima još malo, a jako puno onih koji još nisu izvadili pogranične propusnice, od čega je velika većina onih koji nisu upućeni u proces i radne sate šaltera.

Inače, pravo na pograničnu propusnicu imaju svi državljani RH koji imaju prebivalište u području uz državnu granicu u dubini od 5 kilometara. Cijena pogranične propusnice iznosi 60,00 kuna i izdaje se s rokom važenja od 5 godina. Djeca mlađa od 14 godina mogu biti upisana u pograničnu propusnicu jednog ili oba roditelja ili skrbnika. Međutim, na zahtjev roditelja ili skrbnika može se izdati pogranična propusnica i za djecu u dobi od 5 do 14 godina.

Pogranična propusnica dopušta njenom nositelju prijelaz državne granice na graničnim prijelazima za pogranični promet koji su navedeni u pograničnoj propusnici, te na prijelaznim mjestima koja su upisana u pograničnu propusnicu, kao i neprekidni boravak na području druge ugovorne stranke do 7 dana, koji se uz odobrenje nadležnih tijela ugovornih stranaka, može produljiti do 30 dana. Osoba koja traži upis prijelaznog mjesta u pograničnu propusnicu mora priložiti dokaz o opravdanosti prelaska državne granice na određenom prijelaznom mjestu, kao primjerice u slučajevima kada ima poljoprivredno zemljište u pograničnom području ili joj je to najkraći put do posla ili škole koja se nalazi u pograničnom području Bosne i Hercegovine. 

Popularni Članci