U POTPISNICIMA PISMA I JEDNA DUBROVKINJA 'Plenkoviću, slijepa i slabovidna djeca se godinama nalaze u neadekvatnim uvjetima!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: MM
Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" upozorila je premijera Andreja Plenkovića u pismu da se slijepa i slabovidna djeca s višestrukim oštećenjima već tri godine nalaze u neadekvatnim uvjetima. Pismo, u čijem je potpisu i Dubrovkinja Dženita Lazarević, prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine Plenkoviću,

Dana 31.1.2018. godine obratili smo Vam se s molbom da nas primite na razgovor radi rješavanja problema u Centru Vinko Bek.

Nažalost, umjesto termina razgovora dobili smo cirkularno pismo u kojem od Ministarstva tražite očitovanje. Putem medija Ministarstvo se oglasilo priopćenjem prepunim neistinitih činjenica.

Tvrdi se da je u tijeku intenzivno traženje prostora za Centar za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek", ističući kako je za slijepe osobe s višestrukim oštećenjima osiguran potpuno odgovarajući prostor u Kušlanovoj ulici, koji zasad potpuno zadovoljava potrebe.

Ako prostor u Kušlanovoj zasad potpuno zadovoljava potrebe, zašto Ministarstvo intenzivno traži prostor?

Uz to, prešućena je činjenica da su školska djeca s višestrukim oštećenjima privremeno smještena u unajmljenom prostoru u Filipovićevoj ulici. Za najamninu je ondje dosad utrošeno više od 500.000,00 kuna.

Zašto Ministarstvo traži prostor, ako prostor postoji? Riječ je o prostoru u Nazorovoj ulici, koji je zbog sustavne nebrige doveden u zapušteno stanje. Taj objekt površine 2.500 m2 nalazi se na prostoru od 3.500 m2. Ministarstvo se, čini se, sada olako odriče tog objekta koji je svojedobno darovan slijepim osobama.

Prešućuje se i podatak da je u dnevnom boravku u Kušlanovoj ulici ukupno 14 osoba starijih od 21 godine, a u tim prostorima istodobno ne može boraviti više od 8 osoba pa većina odraslih osoba s dodatnim teškoćama u Centru boravi samo dva do tri puta tjedno.

Prema tablici koju smo dobili na jednom od sastanaka u Ministarstvu, potrebu za poludnevnim boravkom u gradu Zagrebu ima 40 osoba. To znači da trenutačni kapaciteti zadovoljavaju jedva jednu petinu iskazanih potreba!

Vjerujemo da se možemo složiti kako prostor u Kušlanovoj ulici ne zadovoljava ni najnužnije potrebe za poludnevnim boravkom u Zagrebu.

U priopćenju Ministarstva nadalje stoji da će se "razvijati usluge organiziranog stanovanja“.

Prema spomenutoj tablici, potrebu za organiziranim stanovanjem u gradu Zagrebu imaju 33 osobe, te još 56 osoba u Zagrebačkoj županiji. To je ukupno 89 osoba, što znači da bi u ovom trenutku bilo potrebno barem 20 stanova u kojima bi mogle boraviti po 4 osobe, da bi se zadovoljile potrebe Zagreba i Zagrebačke županije za organiziranim stanovanjem. Ako se na to doda još 20 osoba s potrebom smještaja, dolazimo do vrlo zabrinjavajućih pokazatelja.

Uz to, na području cijele Hrvatske potrebe su takve da bi u najmanje 5 centara trebalo izgraditi institucije poput Centra Vinko Bek.

Vjerujemo da je iz ovih podataka potpuno jasno da Centar Vinko Bek ne zadovoljava ni najnužnije potrebe te da je odgovor na Vaše cirkularno pismo prepun neistina i proizvoljnosti kojima je cilj marginalizirati, a ne riješiti nagomilane probleme.

U priopćenju Ministarstva ispušten je dio o namjeri gradnje paviljona u koji bi smjestili djecu koja su sada u Filipovićevoj, no taj prostor ne bi zadovoljavao potrebe djece pa su roditelji odbili pristati na to rješenje.

Ponavljamo, Centar Vinko Bek ima prostor koji je napušten u rujnu 2015. godine samovoljom tadašnje ravnateljice. Vaša vlada za to nije odgovorna. No, Vaša je vlada odgovorna za nastavak vođenja pogrešne politike, od koje najviše štete imaju slijepa i slabovidna djeca s višestrukim oštećenjima.

S obzirom na sadašnju situaciju u kojoj određeni lobiji u Ministarstvu nasilno predlažu rješenja na štetu slijepe i slabovidne djece i odraslih te žele iz cijelog postupka isključiti roditelje i organizacije civilnog društva, još Vas jednom pozivamo da primite na razgovor predstavnike roditelja i naše inicijative i saslušate naše prijedloge te nam pomognete da dođemo do najboljeg rješenja za našu populaciju!

10.02.2018.

Radni tim inicijative : Tatjana Babijaš, Nadica Bjelčić, Lidija Vujčić, Lidija Severović, Martina Pongrac, Urszula Mrkoci, Siniša Bosanac, Dženita Lazarević, Andrijana Žderić

Popularni Članci