U SLUČAJU 'NE DAJ BOŽE' Stigle specijalizirane plutajuće brane, pogledajte kako funkcioniraju! (FOTO/VIDEO)

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović
Dubrovačka-neretvanska županija od danas će se uspješnije boriti protiv onečišćenja mora naftnim i uljnim derivatima. Naime, danas je kod upravne zgrade Lučke uprave Dubrovnik izvršena primopredaja specijaliziranih plutajućih brana, povodom čega je održana konferencija za novinare te je upriličena i pokazna vježba korištenja opreme.

Brane su kupljene temeljem provedbe postupka zajedničke javne nabave. Vrijednost opreme je 1.040.000,00 kuna, a njihov proizvođač je danska tvrtka DESMi. U procesu javne nabave sudjelovali su Dubrovačko-neretvanska županija, Općina Trpanj, Općina Orebić, ACI d.d., Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije, ŽLU Dubrovnik, ŽLU Korčula te Lučka uprava Dubrovnik.

- Mi smo napravili novi iskorak u zaštiti od mogućih onečišćenja na moru. Nabavili smo kilometar plutajućih brani. One se mogu nadovezivati jedna na drugu i tako se može tretirati različit opseg onečišćenja. - rekao je župan Nikola Dobroslavić, koji je čestitao svima koji su sudjelovali u projektu.

Pročelnik za komunalne poslove i zaštitu okoliša Miho Baće dodao je kako je u svibnju potpisan sporazum s osam dionika, te kako je ugovor potpisan u rujnu. Također je izrazio zadovoljstvo ovim projektom, posebno činjenicom da je provedena zajednička javna nabava.

- Ovdje je struka analizirala situaciju, sad ako se dogodi incident moći će se reagirati i iz različitih mjesta. Hvala Dubrovačko-neretvanskoj županiji i svim sudionicama. - kazao je načelnik Općine Trpanj Jakša Franković.

Pokaznu vježbu izveli su predstavnici tvrtke Luveti (dobavljač opreme) u suradnji s  suradnji s Vatrogasnom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije, budući da će DVD-ovi biti oni koji će opremom rukovati.

Osnivač tvrtke Luveti Tino Herceg rekao je kako se ovdje radi o dobrom projektu.

- Mi smo tvrtka specijalizirana za ekološku zaštitu, vatrogasnu opremu i opremu za vojne i policijske postrojbe. To je preventivna oprema, dakle vi morate nekoga nagovarati s riječima da mu se nešto može dogoditi, a kad mu se dogodi onda se pitamo što mu je to trebalo. A znamo kako bi bilo pogubno da dođe do izlijevanja ulja u more. - kazao je Herceg.

- Ovih devet korisnika su dobili po 100 metara brane i oni se mogu brzo međusobno povezati i udružiti snage te sanirati problem. Pohvalno je da će ovo biti u rukama vatrogasaca, oni su oni koji najbrže reagiraju u slučaju potresa ili poplava. Danska tvrtka je proizvođač, radi se o firmi koja je bila prisutna i kod akcidenta u Meksičkom zaljevu. Oni su izmislili novu branu, koja na kraju ima spremnik za plastični otpad. Vidjelo smo koliko otpada dođe u ove krajeve kad je jugo. A ovako je puno efikasnije nego kad dobrovoljne udruge sa štapićima čiste plaže. To je Sizifov posao. - riječi su Hercega.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović  izrazio je zadovoljstvo opremom, kazavši kako ovo daje dodatnu odgovornost vatrogascima. 

- Ovo je veliki iskorak, a samo rukovanje je jednostavno, bez ikakvih problema. Sad ćemo dodatno raditi vježbe da budemo 100 posto spremni.  Sjećamo se lanjske intervencije n jahti Kanga, bio je to brod s 40 tona nafte na njemu. Uspjeli smo zaustaviti katastrofu, ali nas je i to naučilo da moramo reagirati tako da nabavimo specijalizirane brane. - zaključio je Stjepan Simović.

Popularni Članci