POTPISAN UGOVOR ZA ENERGETSKU OBNOVU 'OŠ Lapad je prva europska škola u srcu Dubrovnika!' (FOTO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predstavnik izvođača radova, zajednice ponuditelja Capitalis d.o.o., danas su potpisali ugovor za radove na energetskoj obnovi Osnovne škole Lapad.

Gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo što je OŠ Lapad prva škola u Dubrovniku koja iz EU fondova započinje energetsku obnovu.

- Sredstva nisu mala, a to je i način kako trebamo upravljati s objektima u vlasništvu Grada u budućnosti jer trebamo koristiti sve benefite EU fondova koje možemo privući. Čestitam svima koji su sudjelovali na ovom projektu i on je garancija visoke transparentnosti javne nabave. OŠ Lapad prva je europska škola u srcu Dubrovnika - kazao je gradonačelnik Franković dodavši kako će škola biti važno mjesto budući da uskoro slijedi velika investicija na PŠ Montovjerna. Zbog toga je gradonačelnik lapadsku školu nazvao "kralježnicom svih događanja dok se Montovjerna ne izgradi".

Ravnateljica OŠ Lapad, Mirjana Kaznačić, kazala je kako je presretna zbog današnjeg dana.

- Ovaj potpis nije samo papir već je budućnost. Inače, danas je stigla obavijest da je OŠ Lapad postala međunarodna eko škola sa zlatnim statusom, ispred nas je samo brilijantni status, a ovaj ugovor garantira već 50 posto odrađenog posla za to. Očekujem da ćemo se vrlo brzo okupiti i to proslaviti - kazala je ravnateljica Kaznačić.

Projekt energetske obnove OŠ Lapad prvi je projekt u obrazovanju na području Grada Dubrovnika koji se sufinancira sredstvima Europskih fondova. Naime, ukupna vrijednost projekta iznosi 7,6 milijuna kuna, a veći dio ukupnog iznosa sufinanciran je EU sredstvima i to u sljedećem omjeru: 2,7 milijuna kuna od strane Ministarstva graditeljstva, 2,45 milijuna kuna od strane Ministarstva regionalnog razvoja, dok Grad Dubrovnik u investiciji sudjeluje iznosom 2,45 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Radovi uključuju kompletnu izolaciju vanjske ovojnice, potpunu izolaciju krovišta i vanjskih zidova, zamjenu 99 vanjskih otvora i 6 vrata, ugradnju termostatskih ventila na 171 radijator te zamjenu postojeće rasvjete LED tehnologijom.

Cilj samog projekta je ostvariti energetsku obnovu zgrade OŠ Lapad kojom će se postići značajne energetske uštede od gotovo 90,75% što znači jednako toliko smanjenje energetske potrošnje energije te smanjenje emisije CO2. Putem predloženog projekta zgrada Osnovne škola Lapad će iz energetskog razreda C prijeći u najviši energetski razred A+. Realizacijom projekta će se omogućiti znatno bolji i kvalitetniji uvjeti za rad, ali i boravak učenika u samoj zgradi kao i 90% manji troškovi za energetsko funkcioniranje objekta, a samim time i značajna financijska ušteda.

Inicijalna EU sredstva su odobrena u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ koji je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a koji se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Popularni Članci