'VOLIM SVOJU ŽUPANIJU' Zamjenica Marević otvorila izložbu (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DNŽ
Zamjenica župana Žaklina Marević otvorila je u petak u Luži izložbu fotografija ”Volim svoju županiju”. Riječ je o postavu koji sadrži ukupno 22 fotografije na platnu (75×50 cm) – iz svake županije po jednu plus fotografija koja je osvojila najviše glasova na Facebooku. Cilj ove izložbe je promocija ljepota svih hrvatskih županija, posebice u novim medijima, zbog čega je tijekom natječaja uvedena kategorija glasovanja na Facebooku.

”U ovom prekrasnom zdanju, među prelijepim fotografijama, sve vas pozdravljam u ime župana, Dubrovačko-neretvanske županije te svoje osobno ime. Već treću godinu zaredom u organizaciji Hrvatske zajednice županija kroz foto natječaj „Volim svoju županiju“ šaljemo pozitivnu sliku o odličnoj međužupanijskoj suradnji koja se osim kroz ovakve aktivnosti očituje i u nizu drugih projekata, koji doprinose ravnomjernom regionalnom razvoju. Stoga veliko hvala predsjedniku HZŽ gospodinu Pauku i njegovim suradnicama i suradnicima na aktivnom radu. Današnjom izložbom kroz niz prekrasnih fotografiji putujemo i otkrivamo ljepote naše Domovine. No ono što je najvažnije, u ovaj natječaj uključeni su svi osnovnoškolci i srednjoškolci kako bi se potaknula njihova kreativnost te ih se kroz zajedničko razgledavanje fotografija upoznalo s prirodnim kulturnim ljepotama svoje zemlje.

Cilj ovog natječaja je potaknuti sve mlade umjetnike i kreativce da objektivima uhvate posebnosti svojih krajeva, zabilježe zanimljive detalje, prirodne ljepote, kulturnu i prirodnu baštinu te pokazati regionalni identitet i osigurati prepoznatljivost svake hrvatske županije.

Drago mi je da je interes za ovaj natječaj svake godine sve veći, što govori podatak da je na natječaj pristiglo 2835 fotografija, profesionalnih i amaterskih fotografa, što je u odnosu na prethodne dvije godine i pet puta više. Zahvaljujem Hrvatskoj zajednici županija na svim projektima koje radi, vjerujem da ćete i ubuduće nastaviti ovako kvalitetno spajati i promovirati hrvatske krajeve i naravno hvala što se odabrali Dubrovnik za postav ove izložbe”, rekla je uvodno zamjenica Marević.

Fotografi su se ove godine natjecali u dvije kategorije: najbolja fotografija prema broju glasova publike i najbolja fotografija prema odluci stručnog žirija. U kategoriji glasova publike, više od 5000 glasača, čak dvanaest puta više glasova nego onih za prošlogodišnju pobjedničku fotografiju, odlučilo je kako je najbolja fotografija natječaja ona Ivana Knezovića, koja prikazuje poznatu buru u Ražancu. Što se nagrada žirija tiče, treće mjesto osvojila je fotografija Igora Lulića, predstavnika Brodsko-posavske županije, drugo mjesto prema odluci žirija osvojila je fotografija Višnje Bolf, s prikazom Primorsko-goranske županije, dok je najbolja fotografija pristigla na ovogodišnji natječaj ona Lucijana Španića iz Ličko-senjske županije.

Iz naše županije prijavljeno je 120 radova, a najbolja je ona Matka Sutona koja prikazuje svu silu prirode nad dolinom Neretve.

Matko se fotografijom bavi već više od šest godina, a sudjelovao je na različitim natječajima, tako da ova naša izložba nije prva u sklopu koje je izložben Markov rad. Fotografija munja nad dolinom Neretve nastala je kao plod dobre pripreme. Naime, Matko je unaprijed namjestio postavke na aparatu i pratio vrijeme. Kako sam kaže, drago mi je da se dobro pripremio, budući da je fotografija nastala unutar prvih par minuta boravka na lokaciji. Nakon što je ulovio munje, započela je jaka kiša, tako da uvjeti za fotografiranje i nisu bili najbolji.

Izložba ostaje otvorena do 22. lipnja, a prethodne dvije godine najbolji radovi postavljani su u Šibeniku, Zadru, Gospiću, Rijeci, Karlovcu, Čakovcu, Tuhelju, Zagrebu, Virovitici, Sisku.

Popularni Članci