Projekt s ciljem promicanja suradnje čovjeka i prirode prezentiran u Grčkoj

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Završna konferencije projekta CO-EVOLVE održala se od 2. do 3. listopada u Kavali na sjeveru Grčke, na kojem su sudjelovale stručna suradnica za provedbu i pripremu EU projekata Ivana Prce i radnica na provedbi projekta Tea Stjepović iz Regionalne agencije DUNEA.

Konferencija se održala u organizaciji glavnog partnera projekta, regije Istočna Makedonija i Trakija, a uz Regionalnu agenciju DUNEA na projektu je sudjelovalo još deset međunarodnih europskih institucija koji su se posljednji put sastali kako bi predstavili ostvarene rezultate te zaključili projekt fokusiran na obalna područja s visokim turističkim potencijalom s ciljem promicanja suradnje čovjeka i prirode.

Stručna suradnica Prce prezentirala je aktivnosti provedene za dolinu Neretve, jedno od sedam pilot područja projekta CO-EVOLVE.

‘Kroz projekt su identificirana i valorizirana 203 sela i zaseoka u dolini Neretve od kojih je nešto manje od polovice napušteno ili tek privremeno naseljeno. Zahvaljujući navedenom projektu omogućit će se njihova revitalizacija i očuvanje autohtone ruralne baštine, te su sukladno tome izrađene ‘Smjernice za integralnu zaštitu ruralnih krajolika i održivi razvoj turizma delte rijeke Neretve’ koji je nastavak na Plan razvoja turizma klastera Neretva 2015. – 2025.’. obrazložila je Prce.

Smjernice je izradila tvrtka APE d.o.o, te će poslužiti kao plansko-urbanistička i konzervatorska podloga za konkretni i planski održivi razvoj turizma s naglaskom na ruralna područja. U izradi je sudjelovao i Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije kao stručna koordinacijska institucija, a njegove predstavnice Iva Knego i Sanja Šaut također su prisustvovale završnoj konferenciji u Kavali.

Drugi dan konferencije bio je posvećen posjeti pilot područja Keramoti i otoka Thasosu. Ove lokacije pripadaju zaštićenom području Natura 2000 i otočnom odredištu s velikim turističkim i obalnim aktivnostima, te su suočene s velikim prijetnjama koje se uglavnom odnose na klimatske promjene i morfološku stabilnost, litoralizaciju i urbanizaciju, sukobe između različitih načina uporabe na kopnu kao i interakcija kopna i mora, mjere obalne zaštite, prometa i pristupačnosti, razvoja lučkih aktivnosti i upravljanja.

Projekt punog naziva „Promicanje ko-evolucije ljudskih aktivnosti i prirodnih sustava za razvoj održivog obalnog i pomorskog turizma“ vodi Regija Istočne Makedonije i Trakije iz Grčke uz partnere iz Grčke, Italije, Španjolske, Francuske i Hrvatske. Uz Regionalnu agenciju DUNEA, hrvatski partner na projektu je Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

Proračun projekta je tri milijuna eura, dok je budžet Regionalne agencije DUNEA 215.000 eura, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Interreg MED Programme sufinancira se 85 posto odnosno 2.559.000 eura. Projekt CO-EVOLVE se provodi od studenog 2016. do listopada 2019. godine.

Popularni Članci