ZLATNA KUNA I DUBROVAČKA VIDRA Oni su dobitnici najprestižnijih priznanja Županijske komore Dubrovnik (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Svečana sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik održana je danas u Župi dubrovačkoj, a tom su prilikom dodijeljena priznanja Zlatna kuna 2018., Dubrovačka vidra 2018. te Priznanje za dugogodišnje uspješno poslovanje i doprinos hrvatskom gospodarstvu.

Plaketom Zlatna kuna nagrađeni su hoteli Dubrovačka rivijera d.d. u kategoriji veliko trgovačko društvo (nominirani: Jadranski luksuzni hoteli d.d. i Dubrovački vrtovi sunca d.o.o.), Direct Booker d.o.o. u kategoriji srednjeg trgovačkog društva (nominirani: Grand Hotel Imperial d.d. i Nautika d.o.o.) i Phobs d.o.o. u kategoriji malog trgovačkog društva (nominirani: Adriatic Destination Management Company d.o.o. i Sagrada Management d.o.o.).

Ispred hotela Dubrovačka rivijera prisutnima se obratio operativni direktor tvrtke Željko Miletić.

„Sve nas su hotelima Dubrovačka  rivijera ovo priznanje čini sretnima i ponosnima. Isto ne bi bilo moguće bez naših vrijednih zaposlenika. Također, od svibnja ove godine hoteli Dubrovačka rivijera su u većinskom vlasništvu Adris grupe i siguran sam kako ćemo s tom kompanijom biti još bolji i uspješniji na zadovoljstvo kako svih dioničara i djelatnika, tako i lokalne uprave,“ izjavio je Miletić.

Ispred Direct Bookera prisutnima se obratio osnivač i vlasnik tvrtke Nino Dubretić.

„Iskreno, nismo ni bili svjesni kako smo nominirani i kako nas netko uopće prati u ovom kontekstu. Vidio sam tko su bili nominirani, pomislio sam – wow! Što se tiče zahvale i posvete, zahvalio bih se onima koji su započeli priču prije 35 godina, a to su naši roditelji jer smo moj poslovni partner Nikola Grubelić i ja rođeni u dva dana razlike. Zahvalio bih i suprugama jer su iznijele veliki teret, a ovu bih nagradu posvetio našoj djeci koji su nam stress relief. Kad dođe kraj dana i kad ih vidimo, sve ima smisla. Sinoć ste čuli Luku Modrića koji je zahvalio suigračima pa tako i ja želim zahvaliti svojim kolegama. Da se ne javljaju na telefone, ne šalju mailove, ničega ovoga ne bi bilo. Najveća hvala svakako ide iznajmljivačima koji su nam pružili povjerenje. Jedna anegdota za kraj – u našim počecima, kad smo vidjeli kako nam usluga postaje potencijalno skupa, odlučili smo povećati konkurentnost pa smo donijeli odluku o pojeftinjenju. Donijeli smo odluku o smanjenju provizije za pola. Vozeći se na autoputu, negdje oko Splita smo se dosjetili kako bismo mogli uvesti euro po danu i tad smo ga nazvali zlatni euro. Ova Zlatna kuna će se savršeno uklopiti s time. Vjerojatno ovo priznanje neće mijenjati ime u zlatni euro kad on postane službena valuta u RH, ali ako se to i dogodi, mi smo spremni,“ izjavio je Dubretić u svom obraćanju prisutnima.

„Ova nagrada je plod rada čitavog našeg tima koji više od jednog desetljeća radi na sustavnoj digitalizaciji prodajnih procesa u turizmu. Hrvatska, u ovom sektoru, dakle tehnologije u turizmu, nimalo ne zaostaje za svjetskim trendovima. Štoviše, u nekim elementima smo daleko ispred i to je nešto što nas veseli,“ kazali su iz Phobsa. 

Dobitnici priznanja Dubrovačka vidra su Akvamont d.o.o., Borovac d.o.o., Kulina nova sela d.o.o., Matuško vina d.o.o., Skalin d.o.o., Škanjata d.o.o.

Priznanje za dugogodišnje uspješno poslovanje dobio je hotel Splendid grupacije Hoteli Maestral za 80-tu obljetnicu. Predsjednik Uprave Julio Srgota se obratio prisutnima.

„Velika mi je čast biti dio obilježavanja ove velike obljetnice. 80 godina jedne tvrtke nije malo. U tom periodu, hotel Splendid je u netaknutom okruženju uvale Sumratin na neprestanoj usluzi našim gostima i građanima,“ izjavio je Srgota, podsjetivši kako je tijekom Domovinskog rata hotel bio stožer zapovjedništva južnog bojišta HV-a, a tijekom rata je služio i za smještaj izbjeglica. U svojoj povijesti u njemu su odsjedale brojne poznate osobe iz političkog i javnog života te visoki uzvanici.

Svečanu sjednicu je otvorila predsjednica Županijske komore Dubrovnik Terezina Orlić te dala kratki presjek poslovanja.

„Rezultate poslovanja smo analizirali prije nekoliko mjeseci, međutim danas ćemo se nakratko podsjetiti istih. Trgovačka društva u DNŽ su poslovala pozitivno s preko 11 milijardi ukupnog prihoda i preko 586 milijuna kuna konsolidirane dobiti. U strukturi ukupnog prihoda je na prvom mjestu pružanje smještaja i priprema te prodaja hrane, i to s 26 posto. Također, najveća dobit je ostvarena upravo u tom sektoru, s udjelom od 33 posto ukupne dobiti. Zaposlenost raste za šest posto. Najveći dio zaposlenih od 29 posto je ostvaren u hotelima i restoranima,“ izjavila je Orlić dodavši kako su izuzetno zadovoljni navedenim rezultatima.

Ono čime nisu osobito zadovoljni jest činjenica kako navedeni sektor nije dovoljno iskorišten za lokalne proizvode. Podsjetila je i kako samo pet hrvatskih županija bilježi porast BDP-a, a kako je Dubrovačko-neretvanska županija po tom pitanju na drugom mjestu. Također, kazala je kako se radna snaga također više ne može osigurati prirodnim ciklusom stanovnika Hrvatske.

„Poduzetnici nemaju izbora, a to najviše pogađa sektor građevinarstva i turizma. Na ovaj problem treba djelovati odmah, ne treba čekati da voda dođe do grla. Nekoliko puta smo apelirali da se tržišta radne snage otvore do kraja. Promjene na tržištu su brze i na njih treba odmah odgovoriti,“ izjavila je Orlić.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević istaknuo je pozitivne rezultate koji se bilježe u sektoru turizma. 

„Najnoviji statistički pokazatelji jasno govore kako su na rast BDP-a u trećem kvartalu od 2,8 posto, najveći utjecaj imali povećanje izvoza, povećanje investicija i povećanje domaće potrošnje. Nažalost, podbacila je industrijska proizvodnja. Ako gledamo na višemjesečnoj razini, ona stagnira, a kriza u brodogradnji nije jedini uzrok. Treba jasno kazati kako je turizam s gotovo milijardu eura investicija dao najveći doprinos rastu gospodarstva. Turizam je perjanica našeg gospodarstva i ove godine realizirat ćemo 12 milijardi eura prihoda, i to unatoč buđenju konkurentskih tržišta,“ kazao je Kovačević.

Inače, Županijska komora već 21 godinu dodjeljuje priznanja Zlatna kuna najuspješnijim gospodarstvenicima za poslovne rezultate u prethodnoj godini prema zadanim kriterijima. Priznanje Dubrovačka vidra dodijeljuje se podzetnicima s preko 20 godina poslovanja, koji su ostvarili uspjeh te na vrijeme podmirivali sve svoje obveze.

Popularni Članci