Dobroslavić o tragediji koja je potresla Metković: Županija je odgovorna za tehnički dio, utvrdili smo da nije bilo propusta

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Devetogodišnji dječak preminuo je 11. prosinca, a dva dana prije smrti, dva puta s Hitne u Metkoviću poslali su ga kući, a dan nakon toga, s Hitne, uputili pedijatru. Ministarstvo zdravstva obavit će inspekcijski nadzor cijelog slučaja te utvrditi je li bilo propusta.

Dječak je, prvi put došao u Dom zdravlja Metković 1. prosinca i tad je imao problema s kašljem, a grlo i pluća su mu bili u redu. Par dana kasnije dobio je temperaturu i njegova mu je liječnica u petak propisala antibiotik. Međutim, kako se dječakovo stanje naglo pogoršalo, otac ga je u nedjelju popodne doveo na Hitnu koja se nalazi u zgradi Doma zdravlja Metković.

Otvorila su se brojna pitanja zbog ovoga slučaja, a odnose se na odgovornost liječnika te organizaciju primarne zdravstvene njege u manjim sredinama kao i nemogućnost obavljanja brzih pretraga krvi koje bi u slučaju da su se napravile ranije spasile život preminulog dječaka.

Dubrovačko-neretvanska županija osnivač je domova zdravlja i hitne pomoći na svome teritoriju, a župan Nikola Dobroslavić za Dubrovački dnevnik je komentirao slučaj preminulog dječaka Gabrijela Bebića. 

- Dogodila se silna nesreća i doista treba trezveno i objektivno utvrditi je li bilo propusta, a ako ih je bilo bit će i sankcija - kazao je Dobroslavić dodavši kako je potrebno utvrditi zbog čega se nesreća dogodila i je li se to moglo izbjeći. 

- Županija je osnivač Zavoda za Hitnu medicinu i Doma zdravlja u Metkoviću i mi smo provjeravali s naše strane je li prisutnost liječnika bila onako kako je nužno i je li sve ostalo, što je trebalo biti tim ustanovama, bilo na raspolaganju na licu mjesta. Utvrdili smo da nije bilo nikakvog propusta po tim pitanjima, a Ministarstvo je uputilo inspekciju koja će utvrditi je li bilo propusta i krivih procijena od strane liječnika kao i pogrešnih dijagnoza - naznačio je župan.

Dobroslavić je mišljenja "ako se nekome dokaže odgovornost u ovom slučaju, mora snositi posljedice", a suglasan je sa stavom ministra Kujundžića da je pravo pitanje "je li se ranije trebala prepoznati opasnost i dječaka uputiti u bolničku ustanovu". Inače, Kujundžić je gostujući u emisiji Nedjeljom u dva kazao kako je svjestan da su stanovnici doline Neretve izolirani i udaljeni od bolnica, a spomenuo je i izgradnju dnevne bolnice u Metkoviću čija je izgradnja prema njegovovim riječima "zapela zbog lokalnih razloga".

Dobroslavić smatra da nepostojanje dnevne bolnice nije povezano s tragičnom smrću dječaka.

- Ona je svakako unaprijeđenje zdravstvene zaštite u dolini Neretve i planirana je u Metkoviću, a nadam se da će se realizirati. Trenutno smo u fazi dobijanja dozvola za taj zahvat, a riječ je o rekonstrukciji zgrade koja treba građevinsku dozvolu, sredstva su osigurana iz EU fondova i ja sam uvjeren da će se ta realizacija i dogoditi. No ona nije izravno povezana s ovim slučajem i ne bi pomogla dječaku. To je zapravo jedan dio OB Dubrovnik u kojemu će raditi specijalisti, tu nema dežurstava, pripravosti... U ovom slučaju se radi o procjenama liječnika hitne medicine koji su bili tamo i pedijatara koji su brinuli o dječakovom zdravlju, a pitanje je jesu li oni dobro stvari procijenili - rekao je župan Dobroslavić dodavši kako se ne bi upuštao u pitanje tko je točno odgovoran za nesreću.

- Premda smo mi kao Županija osnivači hitnih pomoći i domovova zdravlja, ovo je stvar Ministarstva zdravstva koje stručno nadziru te institucije i osiguravaju stručni vid usluge, a mi smo zaduženi za tehnički dio - zaključio je za Dubrovački dnevnik župan Nikola Dobroslavić.

Popularni Članci