Župani traže odgodu odluke o sanaciji županijskih bolnica

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: bolnica-du.hr
„Tražit ćemo od Ministarstva zdravlja odgodu primjene Zakona o sanaciji javnih ustanova jer Zakon je nedorečen, ne zna se na što se točno donosi, a županije kao osnivači bolnica se nisu stigle pripremiti za odluku“, najavljuju župani i ravnatelji bolnica.

Županije se do kraja siječnja moraju odlučiti hoće li svoje bolnice prepustiti državi ili će milijunske dugove sanirati same. Tako su se, s početkom ove godine, ostvarile najave ministra Rajka Ostojića kako će država zbog dugova morati preuzeti upravljanje bolnicama u vlasništvu županija.

Pročelnici županijskih ureda za zdravstvo i socijalnu skrb, ravnatelji županijskih bolnica, predstavnici Udruge poslodavci u zdravstvu te župani zainteresirani za tematiku okupljeni u Hrvatskoj zajednici županija, raspravljali su o obvezama koje predstoje županijama kako bi se proveo postupak sanacije bolnica kojima su županije osnivači i na kojima županije kao vlasnici imaju upravljačka prava.

Iz Hrvatske zajednice županija tvrde kako ih nitko nije informirao o tome što donosi predaja prava, znači li to ujedno i gašenje pojedinih odjela i prenamjenu bolnica, a osim toga muči ih i tko će sjediti u sanacijskim vijećima. Prema njihovim riječima, i sam dug je nedefiniran i nije navedeno na koje vremensko razdoblje se odnosi. „Jednokratna sanacija neće riješiti problem“, ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija Božo Galić te smatra kako se taj model mora pod hitno mijenjati. Ravnatelj šibenske Opće bolnice Željko Burić tvrdi kako zakonski nije predviđen postupak poslovanja s manjkom prihoda.
 

Popularni Članci