KAKAV BAKSUZ U Mokošici su skoro sva vozila nepropisno parkirana, ali baš njemu je pauk dignuo auto

Autor: Maro Marušić
Prije koji dan jednom je Mokošanu pauk odnio auto. Obratio se redakciji Dubrovačkog dnevnika, te je hladnim i ozbiljnim tonom kazao kako se radi o čistoj diskriminaciji

Pojam baksuz potekao je iz turskog jezika od riječi bahtsiz što znači nesreća ili zla sreća, a u današnje vrijeme označava osobu koja u Novoj Mokošici nepropisno parkira auto, a pauk joj ga odnese i naplati 700 kuna. 

Naime, u tom (pri)gradskom naselju živi više od 6 tisuća stanovnika, a prema službenima statistikama, svaka treća osoba u Hrvatskoj posjeduje automobil što znači da tamo ima preko dvije tisuće vozila. S druge strane, Nova Mokošica je poznata u svijetu po izrazito malom broju legalnih parkirnih mjesta što rezultira da većina Mokošana parkira kako god stigne – po trotoaru, bus stanicama, parkovima, podrumima, krovovima, ljuljačkama, toboganima, kafićima, Torcidi... Lakše je u Mokošici vidjeti perspektivnog tinejdžera nego propisno parkirano auto.

Sada dolazimo do ključnog dijela teksta, što bi se na hrvatskom reklo highlighta - kakav moraš biti baksuz da pored tisuću nepropisno parkiranih vozila u Mokošici pauk baš tebi digne auto? E pa upravo zbog toga, Baksuz iz Mokošice kojemu se to dogodilo, obratio se redakciji Dubrovačkog dnevnika.

-Mokošička vozila ne trebaju se parkirati legalno, jer je to u Mokošici nemoguće. Apeliram ovim putem da pauk prestane dolaziti u Mokošicu, ili ako već dolazi, da odnese svih tisuću krivo parkiranih auta. A ne ovakva selekcija kao što se meni dogodilo. U pitanju je čista diskriminacija, nepoštivanje mojih ljudskih, bolje rečeno mokošičkih prava. Mokošička i ljudska prava se ipak ponešto razlikuju, posebno glede parkiranja vozila – naglasio je Baksuz pozivajući se na UN-ovu deklaraciju o zaštiti mokošičkih vozila koju nas je molio da prenesemo u cijelosti, a kakav bismo mi bili medij da ne udovoljavamo željama naših čitatelja.

DEKLARACIJA UJEDINJENIH NARODA O ZAŠTITI MOKOŠIČKIH VOZILA

Članak 1.

Sva mokošička vozila rađaju se slobodna i jednaka u pravima i prometu. Pod pojmom mokošičko vozilo podrazumijeva se vozilo koje je barem jednom u životu bilo parkirano ispred kontejnera na okretištu autobusa.

Članak 2.

Sva mokošička vozila imaju pravo na dostojanstven parking. Ako nema dostojanstvenog parkinga, a nema ga, onda sva mokošička vozila imaju pravo na nedostojanstven parking.

Članak 3.

Po pojmom nedostojanstven parking se misli na parking koji nema svoje javstvo. Da bi parking imao bivstvo i jastvo mora biti ocrtan bijelim linijama. Onda je dostojanstven, a sva parkirna mjesta bez linija su nedostojanstvena, odnosno nedostaje im javstva odnosno nemaju odgovore na pitanja tko su, što su i gdje se nalaze.

Članak 4.

Pauk među mokošičkih vozilima ne smije raditi nikakvu razliku na osnovi spola, jezika, vjeroispovijesti, političkog mišljenja, rase i boje vozila, broja šasije, tvrdoće ovjesa i parkiranja po dostojanstvenim i nedostojanstvenim parking lokacijama.

Članak 5.

Svako mokošičko vozilo ima pravo na registraciju, tehnički pregled i parkiranje na zelenoj površini.

Članak 6.

Zelena površina u Mokošici označava nedostajanstveno parking mjesto zelene boje, osim u iznimnim slučajevima dugotrajne suše kada površina zelene površine nije više zelena, nego žućkasta.

Članak 7.

Svako mokošičko vozilo ima pravo da svugdje pred zakonom ne odgovara kao svugdje pred zakonom, jer, podsjetimo, u Mokošici vas zakon (više) ne štiti.

Članak 8.

Svako mokošičko vozilo koje nikad u svom životu nije bilo parkirano na bus stanici Libertasove jedinice smatrat će se hipsterskim vozilom koje fura new age oblike prometovanja, i kao takvo biti će izopćeno iz zajednice mokoamiških vozila.

Članak 9.

Sva mokošička vozila imaju pravo na udruživanje i mirno okupljanje svuda uokolo svega, a posebno zgrada, dječjih vrtića i kontejnera.

Članak 10.

Svakom mokošičkom vozilu koje boluje od arahnofobije, odnosno straha od pauka, treba biti omogućen adekvatan i dostojanstven medicinski tretman.

Članak 11.

Svako mokošičko vozilo ima pravo na izmjenu ulja i filtera. U iznimnim slučajevima teških sporenja oko (ne)dostojanstvenih parkirnih mjesta, svaki vlasnik mokošičkog vozila ima pravo na izmjenu udaraca.

Članak 12.

Nijedno mokošičko vozilo ne smije se podvrgnuti mučenju ili okrutnom postupanju pauka, osim u slučajevima kada ima obješen grb Dinama na retrovizoru.

Članak 13.

Svako policijsko vozilo koje uđe u teritorij Nove Mokošice smatrat će se agresorom na suverenitet Nove Mokošice sve dok se ne dokaže suprotno, odnosno dok se ne dokaže da policajci samo idu u kladionicu.

Članak 14.

Zgrade POS-a u Mokošici ne spadaju ni pod Mokošicu, a bogme ni pod ovu Deklaraciju. One imaju podzemne garaže i kao takve smatraju se izdajnicima mokošičkog roda svog.

Članak 15.

Svaka mokošička zgrada u kojoj se krije garaža je nepopravljiva blamaža. Blamaža očuvanja tradicije i iskonsko-istinskih kulturnih vrijednosti Nove Mokošice.

Popularni Članci