KAKO SU DEŽURNA NJORGETALA (PONOVNO) OSRAMOTILA GRAD Evo zašto Dubrovnik nije zaslužio da se u njemu snima 'Robin Hood'

Autor: Ivona Butjer
Nitko ne zaslužuje Dubrovnik osim dežurnih njorgetala

Da postoji nekakvo natjecanje u njorganju, veliki dio Dubrovčana osvojio bi zlatnu medalju. 'Norganje' u Dubrovniku bi trebalo nekako progurati kao izvorni lokalni proizvod, zaštititi ga i možda čak postaviti na UNESCO-vu listu zaštićenih dobara kao posebno tradicijsko blago. Njorgalo se kad se gradio Babin kuk koji danas hrani brojne obitelji. Njorgalo se kad se gradio dubrovački aerodrom koji danas hrani brojne familije. Sad se njorga i protiv snimanja Robina Hooda. Jer bitno je da se poštuje tradicija i bitno je da se njorga.

Dežurna njorgetala kao najveći adut protiv snimanja filma Robin Hood koji je u Grad doveo hollywoodsku kremu navode kako se ni lipe od snimanja neće sliti u gradski proračun. Međutim, fotografije sa setova već se objavljuju u poznatim svjetskim medijima, na najpoznatijim svjetskim filmskim stranicama kao što je CommingSoon koja ima preko 900 tisuća sljedbenika, a Oskarovac Jamie Foxx sa svog instagram profila na kojem ga slijedi više od 3 milijuna pratitelja izvještava kako mu je lijepo u Hrvatskoj, šaljući u svijet videozapise snimljene u Dubrovniku.

Kad se sve to zbroji, dolazi se do ogromnog broja ljudi koji će vidjeti navedene objave i time postati potencijalni posjetitelji Dubrovnika; Grada u kojem bi situacija bez razvijenog turizma vrlo vjerojatno bila slična situaciji u ostatku Hrvatske – očajna. Naravno, treba napomenuti i kako na filmu 'Robin Hood' radi preko tisuću Dubrovčana, zarađujući tako novac za sebe i svoje obitelji, i to krajem veljače kad su smještajni kapaciteti nepopunjeni, a vrata restorana u kojima mnogi od njih rade još uvijek zatvorena.

Drugi adut je navodna devastacija Grada. Dežurnim njorgetalima ne smeta što povijesnom jezgrom svakodnevno prolaze kamioni i karići koji ostavljaju trag na dubrovačkom kamenu. Svatko tko je u posljednje vrijeme prošetao Stradunom mogao je vidjeti oštećenja i napuknuća na kamenu, davno prije snimanja 'Robin Hooda'.

Vrhunac je dosegnut kad je sinoć grupica uznemirenih 'branitelja svega lokalnog' uočila oštećenje na tri i pol pločice na Stradunu, optužujući pri tom filmaše kako su uništili njihov Grad. Nedugo nakon toga, u medijima je izašla fotografija na kojoj se jasno vidi kako je oštećenje postojalo i prije postavljanja kulisa i snimanja 'Robin Hooda' pa se svih 50 tisuća građana ponovno osramotilo zbog nekolicine samoprozvanih lokal patriota koji govore i dižu uzbunu u njihovo ime. Zaboravili su, valjda, da je prošlog ljeta Mala Onofrijeva fontana napuknula zbog toga što se turist naslonio na nju, a prije toga se stupić ispred palače Ranjina srušio jer je pored njega prolazila grupa stranaca, što se ne bi moglo postići ni da se netko svom silinom vozilom zabio u isti, naravno, da je bio u dobrom stanju. Iz produkcije su obavijestili kako će oštećenje popraviti premda za isto nisu krivi. Međutim, ne zna se tko će popraviti sramotu koju je prouzročilo nekoliko građana glumeći 'Robin Hoodove' cijelog Dubrovnika, bez da uopće znaju o čemu govore.

Priča je to koja se ponavlja iz godine u godinu i nije ništa novo. Nitko ne zaslužuje Dubrovnik osim dežurnih njorgetala koji dižu bune protiv projekata u podne ispred Županije, za vrijeme standardnog radnog vremena, i koji dižu paniku oko napuknutih pločica na Stradunu koje su to odavno bile, ali su to primijetili onda kad im to najviše odgovara. Nitko ne zaslužuje Dubrovnik; ni turisti, ni producenti, ni režiseri, ni tamo neki oskarovski 'nigger' (kako je dobačeno Jaimeu Foxxu tijekom večere u dubrovačkom restoranu). Zaslužuju ga samo dežurna njorgetala koja oko Grada žele podići zidove, puno veće od dubrovačkih svjetski poznatih zidina, kako bi ostali u svom Gradu sami, jer su ga jedino oni dostojni. Onda će vjerojatno na tom ograđenom, zatvorenom prostoru početi padati kiše novca od kojeg će oni živjeti i prehranjivati svoje familije, i to će se dogoditi samo od sebe, bez nekog posebnog razloga. Dogodit će se jednostavno zato što je Dubrovnik najljepši na svijetu.

Popularni Članci