KROZ PRIZMU ZAKONA Nitko ne želi biti nesretni Josef K.!

Autor: Ivana Mijić Vulinović
Mislim da nikog u srednjoškolskoj literaturi, uključujući i paćenika Werthera, nisam žalila kao nesretnoga Kafkinoga Josefa K. I nekako sam sigurna da nisam jedina.

A isto tako nemali broj puta iza srednje škole bih ga se sjetila. Ma zapravo svako malo mi dođe na pamet. Kad stojim u nekom dugačkom redu pred trećim šalterom na koji su me preusmjerili s drugog šaltera, na kojeg sam prethodno isto tako bila upućena s prvog šaltera. Ili kad mi tako neka šalterica prijekornog pogleda i povišenog tona po ne znam koji put nabraja  dokumentaciju koja mi u cijeloj toj nekoj, nebitno kojoj, birokratsko-pravnoj priči nedostaje. Ili kad bih otvorila neku plavu kuvertu i ugledala – proces.

Pa ruku na srce u našoj je zemlji sve nalik Kafkinom Procesu. Više Hrvatu  treba za dobiti građevinsku dozvolu, nego Nijemcu za izgraditi kuću. Bitka oko pola metra zemlje traje duže nego Trojanski rat. Da ne nabrajam.

Neke 'procese' naprosto je nemoguće izbjeći. Naprosto nas usisaju. Naše su želje tu irelevantne. Koprcamo se ko miš u stupici, a ne možemo ništa. Ipak, kad smo već 'unutra' – pa bio to proces otkaza, razvoda braka, prekršajni ili neki šašavi upravni postupak… što god – u najmanju ruku mudro bi bilo da znamo kakva nam je pozicija i možemo li je, odnosno kako poboljšati.

S pravom se uglavnom izbjegavamo upoznavati jer nam se čini suhoparno i dosadno. U pretežnom svom dijelu i  jest! Ali je u većini slučajeva jako korisno, nerijetko i neophodno. Zašto? Pa da ne bi bili jadni Josefi K. Da ne glavinjamo bezglavo kroz beskrajne mračne tunele kojekakvih procesa. I udaramo glavom u zidove neumoljivog sustava.

I eto zato, koliko god vam nekad možda bilo i mrsko, treba 'bacit oko' kroz prizmu zakona. I eto zato ova moja kolumna. Oduvijek mi je bila želja približiti pravo 'običnom' čovjeku za kojega je na koncu i stvoreno. Oduvijek su mi išla na živce nadmena izdizanja i nekakav pravni svijet za sebe. Zato sam i napisala knjigu, zajedno sa psihoterapeutkinjom Karmen Kmetović Prkačin, Vodič kroz razvod braka – psihološko pravni priručnik. I upravo pomama za njom, osim što ukazuje na alarmantan broj razvoda u Lijepoj našoj, svjedoči navedeno. Pravo je udaljeno od ljudi zbog kojih postoji. I zaista – trebalo bi takvih pravnih, ili pravno-psiholoških vodiča iz svega. Doslovno. Vodič kroz radne odnose, pa vodič kroz svaku branšu pojedinačno, kroz postupak dobivanja građevinske dozvole, prekršajni postupak… Da ne nabrajam dalje. Jer nije nam jasno. I malo je onih koji se trude da nam bude imalo jasnije. Štoviše, što idemo dalje, pa gdje god, kao da je misija onih 'gore' da nam sve skupa još više zakompliciraju, zamrače… Kroz tonu teško razumljivih, vrlo često i kontradiktornih i nesuvislih zakona i drugih propisa koji se na lopate izbacuju s nove godine. Svake.

Neću uopće ulaziti u nagađanja iz kojih poriva. Iz bahatosti ili neznanja ili kombinacije oboje. Kao da nam je i važno. Važno nam je da znamo 'plivati' u ovakvom, da ne budem vulgarna pa rečem zaista kakvom, sistemu. A ako ne znamo – da barem pokušamo naučiti.  Kako? Informirajući se. Saznajući svoja prava: od onih međunarodnih, preko ustavnih, pa sve do prava iz onih naizgled banalnih pravnih poslova u koje ulazimo. A da vas sad pitam u kojim ste sve pravnim poslovima uvjeravam vas pojma ne bi imali. Jer najčešće nemate uopće svijesti da ih doslovno na dnevnoj bazi zasnivate i prekidate. I pri tom preuzimate ne sebe neku vrstu pravne odgovornosti.

Puno je toga, ali vremena imamo. Korak po korak na ovom mjestu sagledavat ćemo i analizirati život kroz prizmu zakona. I uvjeravam vas – bit će vam od koristi.

A vi pišite; predlažite teme i slobodno kritizirajte, ali konstruktivno. 

E-mail: ivana.mijic@yahoo.com

Popularni Članci