ZAUSTAVITE UZURPATORE, CARINICI! Čileanska žičara 1. travnja mora biti zatvorena

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Goran Mratinović
Ima 10 godina da se 'dubrovačka' žičara počela graditi, devet da je napravljena i uskoro još toliko da je puštena u promet. 

Nakon 18 godina od kada je stoka sravnila sa zemljom do trenutka kada je Jadranka Kosor svečano otvorila. Milijuni eura se slijevaju od žičare, kako od same dvije kabine tako i od ugostiteljskog objekta. Prostor je to koji je na divljački način iz društvenog postao privatni. Postao je društveno vlasništvo baš poput brojnih drugih objekata u Dubrovniku, ali s tom razlikom što je ovo objekt s ogromnom dobiti, sitnim ulaganjem naspram dobiti i neznatnim brojem zaposlenika. Oaza je to velikog prometa, malih izdataka i naravno sukladno tome - ogromne dobiti.

Da su to i pošteno zaslužili, a nisu, mišljenje je potpisnika ovih redova, i dalje bi trebali plaćati koncesiju. Nisu oni vlasnici Žičare iz Gornjeg u Donji Vakuf, oni su vlasnici žičare u najboljem i najljepšem gradu na svijetu i šire. Koliko se čovjek može prisjetiti povijesnih zapisa, George Bernard Shaw nikada nije izjavio da oni koji traže raj na zemlji trebaju žičarom poći na Srđ. Baš ne tako, gospar Anto, striktno je govorio o samome Dubrovniku, a Žičaru koju ste legalno i legitimno oteli iz tvrtke Atlas, u kojoj ste i sami radili, koja vas je prehranila, je izgrađena od stvarnog vlasnika daleko kasnije nego je G.B. Shaw izrekao za svakog Dubrovčanina legendarnu izjavu.

Nije Bernard rekao: 'Privatizirajte žičaru, nemojte plaćati koncesiju raju na zemlji', nije rekao: 'Devastirajte raj na zemlji, skinite plombu s nekretnina', nije rekao: 'Varajte Državu, tražite joj slabosti'. Samo je rekao ono što stalno ponavljamo, kada ga stalno slavimo, više nego Krležu, Cesarića, Šenou. Više nego Iva Vojnovića i Dulčića, Maslu, Celestina Medovića i Marijana Kockovića. Excelsa nekretnine ne plaća koncesiju TOČKA Carina Republike Hrvatske radi svoj posao TOČKA Žičara je plombirana, rad joj je uskraćen od 1. travnja ove godine sve do podmirenja dugova TOČKA HVALA. 

Popularni Članci