GALA VEČERA FESTIWINEA Iskusni chefovi pokazali svoje kulinarsko iskustvo (FOTO)
Vrhunska hrana i birana vina oduvijek su činili odličnu kombinaciju, a Dubrovnik FestiWine odlučio je ovo iskustvo prenijeti na novu razinu. Uvjerili su se u to svi koji su sinoć u hotelu Excelsior sudjelovali na tradicionalnoj Dubrovnik FestiWine Gala večeri, vinsko - gastronomskom događaju s plemenitim ciljem, namijenjen stipendiranju i daljnjoj edukaciji mladih kuhara i sommeliera u nastajanju.
Svoje kulinarsko iskustvo i vještine predstavili su iskusni slovenski chef Igor Jagodic i domaći renomirani chef Jadranskih luksuznih hotela, Petar Obad, koji su zajedničkim snagama odgovorili na izazov FestiWinea i kreirali jedinstven meni na bazi pobjedničkih vina prošlogodišnjeg festivala. Sedam vina dobilo je sedam gurmanskih kreacija koja su osvojila uzvanike već kod prvog zalogaja i ostavili ih bez teksta.
Chefovima su se pridružili prošlogodišnji stipendisti, pobjednici natjecanja Dubrovnik FestiWine Challenge 2017., mlada chefica Kristina Curić i konobar Ivo Kmetović koji su pokazali zavidne vještine i dokazali da dubrovačka gastro scena nema brige za svoju budućnost.
Cjelokupan prihod i ovogodišnje Dubrovnik FestiWine Gala večere bit će uložen u školovanje i edukaciju mladih nada Dubrovačko - neretvanske županije u okviru natječaja FestiWine Challenge, čiji će pobjednici na jesen provesti mjesec dana u restoranu Strelec u Ljubljani, pod stručnim mentorstvom chefa Igora Jagodica i njegovog tima. Dobitnici će biti proglašeni na završnoj večeri festivala s vinarima na Sunset Beachu u Uvali Lapad.
U nastavku pogledajte vrhunski kreiran menu:
Teleći tartar
pržena i sirova čičoka, lješnjakovo ulje, majoneza od lješnjaka, lješnjaci, dimljeni foie gras
(Blato 1902, Roza 2016) I. Jagodic
Žućenica
divlji poriluk, panceta, dijon sabayon, dehidrirani inćuni
(OPG Zlatko Bačić, Pošip Bačić 2016) P. Obad
Carpaccio
hobotnica, limunska trava, čips od kulena, prah od cikle
(Costa d'Amalfi, Fiorduva 2015) P. Obad
Risotto
crvena riža, jakobove kapice, lišće limete, dehidrirana sirutka
(Merlotina 2007, Dubrovački podrumi) P. Obad
Luk
(pire, prženi luk, pečena ljutika, džem), njoki sa zrelim sirom, umak od zrelog sira i piva, vlasac, ocat
(Plavac mali Ivan Dolac, 2009) I. Jagodic
Srna
cikla, jarebika i maline
(Dingač Skaramuča Reserva 2012, Plavac mali) I. Jagodic
Krema i sladoled od mladog lišća od smokava
pečene smokve, med, maslinovo ulje s limunom
(Prošek od Grka) I. Jagodic
(PROMO)