IZVORNA RIČETA Ove godine učinite pravi, tradicionalni bakalar na bijelo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vedran Pervan
Postoje razne varijacije pravljenja balkalara na bijelo, ali jedna je izvorna. Dubrovkinja Katija Puljizević za čitatelje Dubrovačkog dnevnika je pripremila originalnu ričetu pomoću koje ćete svoju obitelj, prijatelje, a i svoje vlastito nepce počastiti ukusnim bakalarom koji je neizostavan na dubrovačkim trpezama, posebno u blagdanskom razdoblju. 

- Po kila sušenog bakajara
- Po kila patata (idealno liset)
- pet, šest pica česna
- petrusin
- maslinovo uje
- sol
- papar

Bakajar namakati dva do tri dana u studenoj vodi, vodu mjenjati svaki dan.
Njegova težina će se povećat' do tri puta za to vrijeme.
Kad je omekšao, stavit ga kuhati u dvije litre vode, blago posoljene. Vrjeme kuhanja ovisi o bakajaru. Ovaj kojega danas kupujemo, norveški, ne treba više od po ure.
Jedan dio vode možete ostaviti za skuhat' pjat juhe od bakajara, a drugi dio ostavite i u njoj skuhate očišćene patate na kockice.
Očistit' bakajar od kože i drača pa ga istući u manje komade. Dodati česan i petrusin, sitno sjeckan i dolijevati maslinovim ujem, posolit' i popaprit'.
Izmjesat' dobro s vrućim kuhanim patatama.
Poklopit' po ure da se dobro skonsumaju i uživati u tom divnom tradicionalnom jelu.

Popularni Članci