Makovnjača

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Makovnjača - stari recept slavonske kuhinje koji uvijek iznova izmami osmijeh na lica.

Za tijesto:

1 kockica svježeg kvasca od 40 g
500 g glatkog brašna
2 žumanjka
1,5 - 2 dl mlijeka
100 g maslaca ili margarina
100 g šećera
limunova korica
sol


Za nadjev:

400 g mljevenog maka
1 dl mlijeka
200 g šećera
100 g grožđica
limunova korica
malo cimeta


Kvasac razmutiti s malo brašna i šećera u 1 dl mlakog mlijeka. Ostaviti da se digne. Prosijati brašno, dodati uzdignuti kvasac, doliti preostalo mlako mlijeko, šećer, malo soli, žumanjke, rastopljeni maslac i nastruganu limunovu koricu.

Tijesto zamijesiti i tući drvenom žlicom sve dok se ne počne odvajati od žlice. Ostaviti da se diže oko pola sata. U međuvremenu pripremiti nadjev. Mljeveni mak ukuhati u kipuće mlijeko, dodati šećer, cimet, limunovu koricu i po želji grožđice. Ostaviti da se ohladi.

Tijesto lagano premijesiti i razvaljajti u jedan list prema duljini tepsije te ga zatim namazati nadjevom od maka.

Makovnjaču saviti s obje strane do sredine i staviti u tepsiju. Tepsiju prije stavljanja makovnjače namazati margarinom i pobrašniti. Ostaviti na toplom da se diže još otprilike 45 minuta, odnosno dok ne ispuni tepsiju.

Prije stavljanja u pećnicu, makovnjaču premazati bjelanjkom. Peći otprilike sat vremena na 180 Celzijevih stupnjeva.

 

Izvor: gastronaut.hr

Popularni Članci