NISTE BILI NA STRADUNU? Za vas smo učinili đir i otkrili što je totalni hit na kućicama koji je zasjenio kobasice i vino (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Autori fotografija: IB
Do jučer gotovo sasvim pust u večernjim satima, a sinoć prepun - to je opis Straduna prije i nakon otvaranja Zimskog festivala. 

Miris kuhanog vina i kobasica dominira povijesnom jezgrom, a svjetlosna božićna dekoracija osvjetljava cijeli Grad. Dubrovački dnevnik napravio je đir po Gradu i svima onima koji još nisu bili donosi atmosferu s gradskih ulica. 

BRSALJE

Libertasovi autobusi koji idu na Pile u večernjim satima građane prevoze besplatno, stoga svima onima koji idu u Grad neće trebati pokazi ni karte. Prvi doticaj s Adventom u Gradu svakako su Brsalje. Stabla su ukrašena svjetlećim elementima, baš kao i Dubravka, Nautika i slično. Na početku mosta iznad parka u Pilama, gdje je nekada bila velika svjetleća kugla, danas se nalazi instalacija u obliku bora, sastavljena od srebrnih i zlatkih kuglica. Zeleni sobovi postavljeni su na kamenim klupama, baš kao i prošle godine, a pored njih se i danas građani rado fotografiraju. 

Područje Brsalja predviđeno je za kućice na kojima se prvenstveno nude sirevi, mermelade, ali i prikle, na koje se na Pilama čeka u redovima, i kobasice. 

STRADUN

Ipak, većina građana je, očekivano, skoncentrirana na sam Stradun gdje je postavljeno nekoliko kućica pri samom početku ulice, jednako kao i prošle godine. Sinoć se na Stradunu tražilo mjesto više, svi stolovi su bili popunjeni, a u druženjima su uživali mahom parovi i obitelji s djecom. 

I ove je godine atrakcija Medova sestra pored koje se fotografiraju brojna djeca. Svjetleće instalacije anđela postavljene su na Sponzi, u Gradu su ukrašene tri jelke; ispred Katedrale, na ulazu na Stradun s Pila i, tradicionalno, kod Cele. Celin šator izgleda posve drugačije, a time i atraktivnije te ima oblik svjetleće kupole. 

GUNDULIĆEVA POLJANA 

Kućice su ove godine postavljene i na Gundulićevoj poljani gdje se, u prvom redu, nude različita alkoholna i bezalkoholna piće, a mogu se kupiti i kobasice. Postavljena je i mala bina na kojoj će nastupiti lokalni glazbenici kako bi svi prisutni mogli u večernjim satima uživati u laganim taktovima dok uživaju u hrani i piću. 

NOVA SLASTICA TOTALNI HIT 

Po pitanju ponude, i ove godine su na kućicama u Gradu vrlo popularne kobasice, kao i kuhano vino. Tražene su i prikle s različitim preljevima. Inače, cijene i kobasica i prikala kreću se oko 20-ak kuna. Ipak, ove godine su totalni hit bubble waffles koji se mogu kupiti na jednoj od kućica na Stradunu po cijeni od 35 kuna. Riječ je o slastici na koju se na Stradunu ispred kućice čeka u redovima. 

Inače, bubble waffles sastoje se od tijesta nalik onom od kojeg se izrađuju palačinke, a koji se sastoji od niza balončića te se daje kontrast mekanom tijestu i hrskavim balončićima. U tijesto se stavlja šlag i nutella te keksi, preljevi i dodaci po izboru. 

PREPUNO 

Dubrovački dnevnik učinio je đir dubrovačkim ulicama u nedjelju navečer, a one su za vikend vrvile građanima; od nešto starijih, do onih najmlađih koje je blještavi Grad potpuno oduševio. Za pretpostaviti je kako će i u narednim vikendima biti slično, posebno kad se u obzir uzmu koncerti koji će se subotom navečer održavati na Stradunu nakon paljenja adventskih svijeća. 

Popularni Članci