PO PRVI PUT! Održana eno-gastro manifestacija GRAPESTON (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Protekli vikend, od 26. do 28. travnja održan je prvi hrvatski Festival prirodnog vinogradarstva i spontanih vina GRAPESTON koji je u Stonu, na poluotoku Pelješcu okupio 31 vinara koji u svojoj proizvodnji prakticiraju isključivo održive poljoprivredne prakse. 

Cilj ove eno-gastro manifestacije je bio po prvi put u povijesti na jednom mjestu okupiti hrvatsku scenu prirodnih vinogradara i vinara te prezentirati ova jedinstvena vina široj publici. Motiv za okupljanje i prezentaciju hrvatske scene prirodnih vina je stvoriti jasan i prepoznatljiv identitet prirodnih vinara na našim prostorima koji će se prezentirati na nišnom domaćem, europskom i svjetskom vinskom tržištu. Prirodna su vina budućnost svjetske vinske industrije zbog čitavog niza razloga, od ekoloških preko kvalitativnih do komercijalnih jer će se sve više kupaca okretat prirodnim vinima zbog povećanja svijesti o važnosti konzumacije prirodnih namirnica za zdravlje. Zbog toga je važno komunicirati s publikom što su to zapravo iskrena prirodnih vina, što ih razlikuje od konvencionalnih, metodologiju proizvodnje i povijest prirodnog i tradicionalnog vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj.

Na trodnevnoj manifestaciji u Stonu upriličen je bogat program koji su osmislili i pokrenuli sami pelješki ekološki vinari (vinarije: Miloš, Vicelić, Križ, Bartulović i Baković) uz podršku i potporu Općine Ston, TZ Općine Ston i TZ Dubrovačko-neretvanske županije te u suradnji s udrugama Kinookus i Čovjek na zemlji.

Vinski dio festivala predstavio je raznolikost i bogatstvo hrvatskih autohtonih sorti dok je gastronomski istaknuo tradiciju i okusni teroar Pelješca a sve to uz naglasak na izvornost i prirodnost sirovine i namirnica. Za slasna i kreativna jela pobrinuo se hrvatski renomirani kuhar Tvrtko Šakota koji je okupio odličnu ekipu pomagača i to dva slovenska kuhara, Luku Košira i Jakoba Pintara iz Slovenije te Jelenu i Dijanu Marović iz OPG-a Eko Škoj s Korčule. Na GrapeSton-u su se također predstaviti i proizvođači drugih prehrambenih proizvoda iz Dubrovačko-neretvanske županije kao što su školjkari Braća Lazić iz Brijeste, Pršutana Kulina Nova sela, Eko Škoj maslinovo ulje, OPG Happy Citrus te sirana Kumparička iz Istre.

Popratni program osmislila je udruga Kinookus koja je dugi niz godina organizirala istoimeni festival u Stonu posvećen očuvanju gastronomsko-kulturne baštine i prehrambenog suvereniteta našeg područja. Prije samog sajamskog dijela festivala upriličena je javna tribina u velikom Kaštiu u Stonu pod nazivom „Živo tlo, živo grožđe, živo vino” koju je moderirao Ivo Kara Pešić i na kojoj su govorili vinari Aleks Klinec iz Slovenije te Denis Bogoević Marušić i Frano Miloš s Pelješca. Za dječju zabavu zadužena je bila akademska slikarica Ivana Dražić Selmani koja osmislila kreativnu radionica recikliranja „Otčepi svoju maštu“. Zadnji dan festivala povjesničar umjetnosti i arheolog Ivan Viđen posjetitelje je poveo u šetnju Stonom, a navečer je u Kneževom dvoru prikazan film „Novo kino Buje“ koji potpisuje režiser Alessio Bozzer.

Popularni Članci