RIČETE KATIJE GULJELMOVIĆ Neka trpeza vonja po tradicionalnim specijalitetima!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Katija Guljelmović
Naša sugrađanka, Katija Guljelmović pripremila je za čitatelje Dubrovačkog dnevnika ričete tradicionalne hrane koja se od davnina nalazila na dubrovačkim trpezama u doba Uskrsa  

BABIN KRUH 

Katija Guljelmović

Naizgled će vam se činiti komplicirano, međutim, kad otkrijete božanstveni okus, probudit će u vama maštu. Izuzetno je mekan i po nekoliko dana, a možete ga uz dodatak cukara ili suhog voća začas pretvoriti u slatki kruh. 

Osobno ga volim filovat' s marmeladom od limuna i mrcu grožđica. To je mojim ukućanima omiljena poslastica za doručak. Ovo je klasična ričeta za babin kruh. 

  • 1 freški kvas 

  • 1 dcl toplog mlijeka 

  • 600 do 700 g muke (brašna) 

  • 200 ml mineralne vode 

  • 50 ml jogurta 

  • 1 dcl  maslinovog ulja 

  • 215 g otopljenog masla 

  • 1 jaje za premaz 

Freški kvas razmrviti u mlakom mlijeku i pustiti da se digne. 
Od svih ostalih sastojaka zamijesiti tijesto, uobičajenim redoslijedom kao i za obična peciva. Podijeliti na tri loptice i pustiti da se udvostruči. Za to vrijeme otopiti maslo. 
Kad je tjesto uskislo, razvijati ga na 1 cm debljine te premazati otopljenim maslom. Ako ga želite zasladiti, onda između svakog lista tijesta stavite grožice ili marmeladu po želji tanko namazanu. Izvaljati i drugu lopticu te s njom pokriti premazani komad tijesta. Premazati ponovno maslom kao i s prvim dijelo. Potom razvijati treći dio, rezati na trakice koje ćete zarolati i složiti u krug, u namašćen okrugli kalup. Možete koristiti onaj od torte. Premažite ostatkom otopljenog masla, a potom jajem. Pustite još 10 minuta da se diže. Peći na 200 °c 30 min. 
Sada kada imate ovu osnovnu ričetu, poigrajte se maštom i začas je možete pretvoriti u slatku čaroliju. U slast! 

JANJETINA S BIŽIMA 

  • 1 kg mlade janjetine 

  • 1 kg očišćenog biža 

  • Petrusin 

  • Kopar 

  • Česan 

  • Konzerva  

  • 2 glavice luka 

  • Bijelo vino 

  • Papar 

  •  sol 

Na svinjskoj masti (2 ožice) izdinstati sitno nasjeckan luk. Kad svehne i dobije zlatnu boju, dodati 2 do 3 pice sjeckanog česna i petrusin. Odmah potom dodati ožicu konzerve i pustiti da se zaprži. Nasjeckanu janjetinu na kocke dodati i okreniti na šugu par minuta da se zatvore pore. Dodati 1 čašu bijelog vina i sve zajedno izdinstati sa začinima dok vino ne ishlapi, otprilike 40-ak minuta na srednje jakoj vatri. Nakon toga dodati biž i kopar te nastaviti kuhati još pola sata. 

FOGACA 

  • 2 kockice svježeg kvasa 

  • 2,5 dcl mlijeka  

  • 15 dkg cukara (šećer) 

  • 90 dkg muke (brašno) 

  • 8 dkg masla 

  • 8 dkg masti  

  • Ožica rosuline 

  • 8 jaja 

Zamutiti 2 kockice svježeg kvasa  u 1.5 dcl mlijeka s jednom ožičicom cukara (šećer) i jednom ožicom muke (brašno). Pustit da kisne. 

U 90 dkg muke dodati pjenicu od kvasa, umijesiti, pokriti krpom i pustiti da ponovo kisne oko 2 sata. Za to vrijeme 8 dkg masla i 8 dkg masti izbatiti s 15 dkg cukara, gratanom korom limuna i naranče i batit s 8 žumanjaca. Dodati veliku ožicu rosuline (liker od ruže) i 1 dcl mlakog mlijeka. U dobro izbaćenu smjesu dodati snijeg od 5 bjelanjaca. Naposljetku sjediniti s tijestom. Ostaviti na toplom da kisne 3 sata. Podijeliti na kruščiće. Premjestiti ih u rostjeru od pečenja i opet ostaviti 2 do 3 sata da kisnu. Uskisle zarezati škarama  da ostanu tri do četiri reza. Namazati ih baćenim žumanjcem, posuti krupnim granuliranim cukarom i peći na umjerenoj jačini, oko 170 °C - 45 min ili ovisno o njihovoj veličini. 

PADIŠPANJ 

Katija Guljelmović

  • 10 jaja 

  • 10 ožica cukara  

  • 8 ožica brašna 

  • Kupica (=čep) domaćeg prošeka ili rozuline 

  • Vanilin cukar  

  • Kora 1 domaćeg limuna  

Izbatite posebno bjelanca u jednoj zdjeli, a u drugoj zdjeli žumanjca sa cukarom. Žumanjca sa cukarom batite najmanje 30 minuta dok vam smjesa ne postane jako gusta i pjenasto sjajna. Umiješati limunovu koricu koja ce vam ubiti miris jaja. Dalje sve radite kuhačom. Pomalo dodavajte prošek ili rozulinu, kap po kap i nastavite batit'. Sjedinite s baćenim bjelancima i dodavajte ožicu po ožicu brašna te lagano umješajte da vam baćenjem uđe što više zraka. Vidjet ćete da vam se lagano stvaraju mjehurići što je znak dobre smjese. Dno kalupa od 26 cm obložite papirom za pečenje. Nikako nemojte umjesto toga nauljiti strane ni dno kalupa. Mnogi time pogriješe i kolač splasne. Ulijte tijesto i stavite ga u hladnu pećnicu koju ste upalili na 160 °C. Pecite uru vremena, a potom još 10 minuta, ali smanjite na 150°C. Kolač se više suši nego što se peče. Kad je gotov, ne otvarajte pećnicu, nego ga ostavite da se u njoj hladi. Prebacite ga na pjat, ukrasite štaubom i imat ćete divan, pjenasti kolač uz kavu, čaj ili čašicu prošeka. Može trajati nekoliko dana i ne gubi na okusu ni mirisu. 

KUHANA ŠUNKA U KRUHU 

Katija Guljelmović

  • 1 šunka od 1,2-1,5 kg 

  • nekoliko zrna papra 

  • 2 lovorova lista 

  • 0,6 kg glatkog muke 

  • 25 g svježeg kvasa 

  • 2 žličice soli 

  • 1 žlica cukra 

  • 0,4 l mlijeka 

  • 0,15 l ulja 

  • 1 jaje 

Šunku najprije treba skuhati. Ako mislite peći kruh ujutro, predlažem da šunku skuhate večer prije. Šunku potopite u lonac s hladnom vodom, paprom i lovorovim listom te vodu zagrijte do vrenja. Smanjite vatru i kuhajte onoliko sati koliko ona ima kilograma. To znači u ovom slučaju oko sat i pol. Ugasite vatru i ostavite neka se šunka ohladi u vodi od kuhanja – može i preko noći. Za tijesto za kruh najprije aktivirajte kvasac tako što ćete u lončiću zagrijati mlijeko, pa u njega dodati cukar i kvas. Pustite neka se diže oko deset minuta. U većoj posudi pomiješajte brašno i sol, te im polako dodajte uzdignuti kvas, miješajući mikserom s nastavcima za tijesto. Na kraju dodajte ulje. Mijesite ga na najjačoj brzini, a zatim nastavite rukama, barem 5 do 10 minuta. Stavite ga u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite neka se diže na toplom oko sat vremena. Ohlađenu šunku izvadite iz vode, skinite joj mrežicu i posušite je ubrusima. U zdjelici vilicom umutite jaje i kistom premažite cijelu šunku. Uzdignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik debljine oko 2 cm. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Šunku omotajte tijestom sa svih strana, tako da spoj tijesta bude na dnu šunke. Dlanovime tijesto što više pritisnite uz šunku. Tijesto s gornje strane premažite ostatkom umućenog jajeta i nabockajte pantarulom. Pecite 20 minuta. Vrh pokrijte aluminijskom folijom i pecite narednih 35 minuta. Šunku u kruhu izvadite iz pećnice, umotajte u kuhinjsku krpu i pustite da se tako ohladi. Režite na kriške i – dobar tek. 

LJUBIČASTA JAJA  

Katija Guljelmović

  • 240 ml jabučnog octa 

  • 700 ml vode 

  • 1 žlica cukra 

  • 2½ žličice soli 

  • 1 manja cikla 

  • 12 tvrdo kuhanih jaja, oguljenih. 

U lonac ulijte vodu i dodajte ocat, cukar, sol i ciklu. Kuhajte dok cikla ne omekša (oko 30 minuta), a zatim pustite da se ohladi. Ciklu ogulite i prepolovite te s vodom u kojoj se kuhala prebacite u posudu koju možete staviti u frižider. Dodajte jaja. Oguljena tvrdo kuhana jaja stavite u tekućinu s ciklom i ohladite u frižideru na najmanje 3 sata, a ako želite jaču boju, preko noći. Ovakva dekorativna, prirodno bojana jaja prava su poslastica i za nepce i za oko na mom stolu. Djeca ih vole, a i nama odraslima nisu manje draga. Ako se želite poigrati uz malo mašte, žumanjca možete izvaditi, doraditi ih u kremu s hrenom ili ih jednostavno izmiješati s francuskom salatom. Istom to smjesom možete ih puniti i ukrašavati vlascem ili začinskim biljem po želji. 

Popularni Članci