Šunka u domaćem kruhu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: coolinarika.com
Jednostavan, ali neizostavan dio blagdanske trpeze.

Sastojci:

1 šunka
75 dkg glatkog brašna
1 dcl suncokretovog ulja
3 žlice kiselog vrhnja
2 žumanjka
4 male žličice soli
1 dcl vode
3 dcl mlijeka
1 žličica šećera
1 kocka svježeg kvasca

Priprema:

Šunku skuhati dan prije i ostaviti da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala.
Prije nego krenete raditi tijesto, dobro posušiti šunku u čistoj krpi.
U 2 dcl mlakog mlijeka umutiti 1 kocku svježeg kvasca i 1 žličicu šećera te pričekati da se smjesa zapjeni.
Izmutiti 2 žumanjka s 4 žličice soli i 3 žlice kiselog vrhnja.
U 75 dkg glatkog brašna postepeno umijesiti 1 dcl ulja, smjesu od žumanjaka, smjesu od kvasca i dodavati 1 dcl mlake vode i 1 dcl mlakog mlijeka.
Budući da tijesto ne smije biti premekano, jer ćete njime omotati šunku, dodavajte još brašna ako treba ili pak vode ako je previše brašna.
Razvaljati tijesto 1 do 2 cm debljine. Položiti šunku na sredinu i omotati.
Važno je da nema rupa, dakle šunka mora biti skroz umotana, bez zraka.
Položiti ju na papir za pečenje i peći u ugrijanoj pećnici na 160 Celzijevih stupnjeva, oko sat i pol vremena.
Kad ju izvadite prekrijte ju čistom vlažnom krpom.

Izvor: coolinarika.com

Popularni Članci