TISUĆU LJUDI DNEVNO IM PREGLEDA STRANICU Najlegendarnija dubrovačka Facebook grupa slavi šesti rođendan

Autor: Ivona Butjer Autori fotografija: screenshot, Dubrovnik nekad
Facebook grupa 'Dubrovnik nekad' osnovana je 10. siječnja 2012. godine, a pokretači tada nisu mogli ni sanjati kakvu će kolekciju starih fotografija, videozapisa, informacija i materijala iz povijesti krajnjeg juga Hrvatske naposljetku prikupiti.

Nakon šest godina, Facebook grupa 'Dubrovnik nekad' kroz 78 albuma postavila je ukupno 26 219 slika, fotografija, gravura, kartolina. Tu je i ogroman broj poveznica, priča, legendi, videozapisa i svega onoga što pomaže Dubrovčanima, stanovnicima okolnih područja i zaljubljenicima u dubrovačku povijest što bolje se upoznati s dubrovačkom kulturom, baštinom i bogatim nasljeđem naših starih.


„U proteklih šest godina tj. u 2192 dana smo u prosjeku dnevno postavljali po 12 slika što je zavidna brojka. Mjerenje ulazaka u grupu od strane Fejsa za proteklih 28 dana je 25 500 ulazaka, a to je u prosjeku 911 ulazaka dnevno. U tu brojku ulaze i članovi koji nisu aktivni u grupi, ali ipak pregledavaju albume ili zid grupe,“ objavio je administrator Ivo Batričević u grupi.

Bez obzira na veliki interes i zavidne brojke, Batričević navodi kako su tijekom šest godina odbili preko 10 tisuća zahtjeva za uključivanjem te grupa broji svega 1 698 članova. Kako kaže, novi članovi se primaju isključivo na preporuku aktivnih članova grupe kako bi bili sigurni kako su i oni uistinu zaljubljenici u dubrovačku povijest i kako će se držati teme grupe.

Posebnu toplu notu cijeloj priči daje činjenica kako su se iz virtualnih objava izrodila lijepa prijateljstva i poznanstva. Tako su proteklih šest godina članovi grupe organizirali 30 druženja. Posjećivali su Soko grad, izložbe, predstavljanja knjiga, organizirali izlete i tratamente te su se prvi kao organizirana grupa spuštali u baroknu katedralu. Pri ruci su bili i Vedranu Beniću dok je snimao svoju 'Storiju o nepopravljivima'.


„Naša grupa je opravdala svoje postojanje. Puno smo toga doznali o povijesti našeg Grada i bliže okolice, a kod starijih članova smo pobudili nostalgiju za danima njihove mladosti, dok nove generacije uče povijest i rado gledaju kako je Dubrovnik nekad izgledao,“ poručio je Batričević.


Grupi 'Dubrovnik nekad' od srce želimo još puno rođendana i puno uspjeha u njegovanju dubrovačke baštine i promoviranju dubrovačke povijesti.

Popularni Članci