VRHUNSKE DELICIJE Tko je sve uživao u kamenicama na Stradunu (FOTO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
U organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika ispred crkve sv. Vlaha danas je održana Festa od kamenica. 

Brojni Dubrovčani i njihovi gosti uživali su na Stradunu u ovoj morskoj deliciji, koja je baš u ovo doba godine najukusnija. Ljubitelji ove poslastice okrijepili su se i dobrom kapljicom vina Vinarije Andrović iz Ponikava po cijeni od deset kuna po čaši. Slasne kamenice su nudili školjkari po simboličnoj cijeni od šest kuna po komadu: Josip Bazdan, Zdenko Čilić i Jocko Božović.

Održan je i nastup Udruge Dubrovački primorski svatovi, koji je ovu subotu održan i u okviru projekta „Subotnje jutro u Gradu“, kao poklon Turističke zajednice grada Dubrovnika svim gostima Dubrovnika tijekom cijele zime, uz gratis razglede Grada na engleskom jeziku.

Priča o kamenici kao školjki afrodizijačkih svojstava poznata je od davnina kada su je na renesansnim gozbama dubrovačke vlastele sa zadovoljstvom kušali onodobni plemenitaši. Legenda o magičnim svojstvima ove školjke nije bila tajnom ni za austrijske careve koji su je često uživali na svojim jelovnicima. Riječ je o kamenici iz Malostonskog zaljeva, gdje se uzgaja u najčistijem i najbistrijem moru svijeta. Kamenice su najzrelije i najukusnije u ožujku kada se slavi blagdan Sv. Josipa, a gastro stručnjaci spominju da je kamenice najbolje služiti svježe otvorene i začinjene limunovim sokom.

Popularni Članci