ZLATNO PRAVILO Evo koliko traju kuhana jaja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Svi za Uskrs radimo pisanice od tvrdo kuhanih jaja, no najveća dvojba je koliko vremena su ona sigurna za konzumaciju.

Stručnjaci iz udruge Egg Board za Simply Recipes otkrili su da tvrdo kuhano jaje u ljusci možete držati do tjedan dana u hladnjaku. Međutim, oguljeno treba pojesti isti dan kada mu je ljuska uklonjena.


Tvrdo kuhana jaja ne traju tako dugo kao svježa, koja u hladnjaku traju tri do pet tjedana.

"Kada su jaja u ljusci tvrdo kuhana, zaštitni omotač se ispere te ostavlja gole pore u ljusci u koje bakterije mogu ući i kontaminirati ih", objasnili su iz Ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA).


Kako biste bili sigurni da su tvrdo kuhana jaja koja spremate sigurna, USDA preporučuje da ih brzo ohladite u ledenoj kupelji čim se skuhaju i da ih stavite u hladnjak dva sata nakon kuhanja.

"Nikad ne ostavljajte kuhana jaja ili jela s jajima izvan hladnjaka dulje od dva sata ili dulje od jednog sata kada su temperature iznad 32 °C. Mogu se formirati bakterije i razboljet ćete se", opomenuli su stručnjaci.


To znači da ako na posao nosite tvrdo kuhano jaje kao dio ručka, svakako ga stavite u hladnjak čim stignete na posao.

Nemojte zamrzavati tvrdo kuhana jaja. Stručnjaci to ne preporučuju jer "tvrdo kuhana cijela jaja i bjelanjci postaju žilavi i vodenasti kada se zamrznu", donosi Net.hr.

Popularni Članci