DA VAM SE ZAVRTI U GLAVI Najveća temperatura ikad u Hrvatskoj izmjerena je u našoj županiji, evo gdje!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Državni hidrometeorološki zavod prije nekoliko dana je objavio pregled najviših temperatura izmjerenih u Hrvatskoj.

Do sada apsolutno najviša temperatura zraka u Hrvatskoj, izmjerena prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, u hladu meteorološke kućice, zabilježena je 4. kolovoza 1981. godine u Pločama i iznosila je 42,8 °C.

Gotovo svi navedeni apsolutni maksimumi izmjereni su u srpnju i kolovozu, izuzetak je Virovitica gdje je apsolutni maksimum od 39,5 °C izmjeren 27. lipnja 1965. Najviše je izmjerenih maksimuma tijekom kolovoza 2012. godine, s time da je većina postaja počela raditi od sredine prošlog stoljeća. Na postajama s duljim nizom mjerenja (od 19. stoljeća!) ističe se postaja Crikvenica gdje je apsolutni maksimum od 39,0 °C izmjeren 17. srpnja 1928.

Po ukupno zabilježenom broju dana s maksimalnim temperaturama zraka iznad 35 °C jasno se ističu regije srednje i južne Dalmacije sa zaleđem, središnja Istra i istočna Slavonija.

Rekorder po broju ovako vrućih dana je Knin, zatim Goveđari na Mljetu, Vrgorac i Sutivan. Ove regije ističu se učestalošću ovako vrućih dana, iako je između 20 najviših ekstremnih temperatura nekoliko zabilježeno i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Popularni Članci