Pločanski srednjoškolci oduševili projektom 'Dani neretvanske spize' i sudjelovali na zanimljivom gastro natjecanju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: MINISTARSTVO TURIZMA
U okviru ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma u Hvaru jučer su na svečanosti dodjele godišnjih hrvatskih turističkih nagrada, između ostalog dodijeljene i nagrade za tri najbolja projekta srednjim strukovnim i umjetničkim školama koje su sudjelovale u odabranim projektima u okviru Javnog poziva za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2018. godine.

Riječ je o pobjednicima ovogodišnjeg natječaja Ministarstva turizma za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem programa „Promocija zanimanja“ koji se provodi od 2009. godine. Za 12 projekata srednjih strukovnih i umjetničkih škola, odobreno je približno 400 tisuća kuna

U 2018. godini Povjerenstvo za odabir najbolja tri projekta srednjih strukovnih i umjetničkih škola izdvojilo je sljedeća tri projekta:

  • projekt „15 000 slika iz srca Slavonije“ - Tehnička škola Požega u partnerstvu s Obrtničkom školom Požega

  • projekt „Rimska gozba“ -  Ekonomska i turistička škola Daruvar u partnerstvu s Tehničkom školom Daruvar i Glazbenom školom Brune Bjelinskog Daruvar

  • projekt „Dani neretvanske spize“ - SŠ fra Andrije Kačića Miošića, Ploče

Javnim pozivom za izradu projekata u turizmu i za turizam, želi se utjecati na jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala, učenika srednjih strukovnih škola. Sredstva su namijenjena srednjim strukovnim i umjetničkim školama za projekte kreiranja novih turističkih proizvoda i unapređenja procesa upravljanja destinacijom u suradnji s drugim obrazovnim sektorima i privatnim sektorom.

U nastavku programa Dana hrvatskog turizma na Hvaru, pobjednički tim srednjoškolaca iz Ploča sudjelovao je i na gastronomskom natjecanju u kojem su kulinarska umijeća u Podravkinoj kuhinji, jednog od sponzora ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma, na središnjem hvarskom trgu odmjerili gradonačelnik grada Hvara Rikardo Novak te državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina. Učenici su imali zahtjevan zadatak, kao članovi stručnog žirija, izabrati pobjednika u spravljanju zadanog jela, a odluka je bila neriješena u korist oba kuhara. Bila je ovo prilika da se učenici, kao mlade nade turističko – ugostiteljskog sektora, okušaju kao ocjenjivači i gastro stručnjaci pri čemu su pokazali zavidna znanja.

Organizatori skupa su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska. Dani hrvatskog turizma ove se godine održavaju uz potporu Grada Hvara  i Turističke zajednice Grada Hvara koji ove godine obilježavaju 150 godina organiziranog turizma.

Popularni Članci