PRVI U HRVATSKOJ U Metkoviću se ukida naplata parkinga

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Službene stranice Grada Metkovića
Svi iz iskustva znamo da gotovo u svim našim gradovima postoji problem s parkiranjem, posebno u užim i starijim dijelovima, jer u urbanističkim rješenjima nije pravodobno predviđena najezda tolikoga broja automobila. Taj problem mahom se rješava uvođenjem naplate parkinga zbog destimuliranja vozača da nepotrebno ne ulaze u zone naplate ili da se u njima što kraće zadržavaju. Neki gradovi pri tome manje ili više uspješno vode računa o stanarima koji žive u tim zonama.

Grad Metković ima isti problem kao i Imotski, Makarska, Omiš, Ploče, ne želimo se uspoređivati s Dubrovnikom ili Splitom. Svi ovi navedeni gradovi naplaćuju parking u nekom svom dijelu. Dva puta se pokušalo uvesti naplatu parkinga u Metkoviću: 2010. neuspješno i 2014. uspješno. Pri tome se vodilo računa o stanarima u zoni naplate, umirovljenicima i građanima s područja Grada i prigradskih naselja. Prvi su imali jednu besplatnu kartu, drugi povlaštenu mjesečnu kartu od 40 kuna, a treći od 60 kuna. Svi ostali su plaćali mjesečnu kartu od 150 kuna, odnosno sat u prvoj zoni od 5 kuna i u drugoj zoni od 3 kuna po satu. Za obitelji s četvero i više djece uvedena je jedna besplatna karta kao i besplatni priključak na gradski internet.

Uspješno uvesti naplatu parkinga nije jednostavno, a nadasve je nepopularno jer svako zadiranje u novčanik građane ne čini sretnima. Pitamo se je li odluka Gradskog vijeća na prijedlog gradonačelnika Dalibora Milana populistička ili racionalna mjera? Je li odluka donesena pod pritiskom javnosti, izgovorene riječi u predizbornoj kampanji, pod pritiskom manjeg koalicijskog partnera ili nakon uvida u poslovanje gradskoga parkinga i činjenice da se gotovo polovica prihoda ostvaruje od vozača koji nisu s područja Grada? Je li se moglo umjesto ukidanja provesti dodatno smanjenje cijena parkiranja, a za umirovljenike uvesti besplatna mjesečna karta? Hoće li ova mjera uvesti više reda u centru grada?  Vrijeme će uskoro pokazati što je točno.

Bez obzira na sve, ostaje činjenica da je danas Gradsko vijeće donijelo odluku o obustavljanju naplate parkinga u centru grada. Tako kada dođemo u gore navedene gradove, platit ćemo satnu kartu parkinga. Oni će na nama zarađivati, a mi se nećemo buniti već ćemo tražiti pogodnije rješenje. Kada njihovi stanovnici zalutaju u naš grad, ugodno će se iznenaditi da im poklanjamo besplatno parkiranje u samom centru grada. Nama ostaje nadati se da će i drugi gradovi u Hrvatskoj slijediti primjer Metkovića, piše likemetković.hr

Popularni Članci