IGRE NEMA Tko zna kako će završiti ova Hajdukova sezona.

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: FB
Ako je suditi prema dosadašnjim rezultatima, neće biti ništa tmurnija od desetak prošlih, a ako je suditi prema događanjima u klubu zadnja dva dana, bit će uspjeh ako se klub do sljedećeg ljeta na sroza još niže od ovog gdje je sad.

Činilo se da ne može gore nakon ispadanja od Steaue, debakla protiv Osijeka i Gorice i potpuno negledljive igre. Došao je tako Hajduk u situaciju da su mu dvije utakmice bez poraza uspjeh, a kolege s juga su remi s Interom prije dva tjedna prozvali "bodom za mir u kući", piše Index.hr.

No, mira na Poljudu ne da nema, nego se on uopće ne nazire. Apsolutno ništa ne daje naslutiti da će se situacija u Hajduku tako skoro promijeniti. Sve sliči na hladni rat igrača, trenera i uprave, ali se i taj hladni tu i tamo pretvori u izrazito vrući pa Torcida gađa igrače bakljama nakon poraza. Sramotan potez na koji baš nitko u klubu nije reagirao i koji nitko nije osudio.

U situaciji u kojoj je klub nakon šest kola na korak do borbe za opstanak, a igra je najlošija unazad pitaj Boga koliko godina, najlakše je bilo smijeniti trenera. Onog kojemu je uprava u vrijeme najvažnijih europskih utakmica rasprodala kompletnu momčad s kojom je odradio veći dio priprema. Uvijek je to lakše nego promijeniti cijelu svlačionicu, no način na koji se Kopićeva smjena odigrala u zadnjih 48 sati na Poljudu najbolja je slika kaosa u koji je Hajduk upao.

Utorak, 4. rujna

U Splitu, u kojem informacije procure i prije nego što nastanu, večer prije pričalo se da će u utorak pasti odluka o Kopićevoj budućnosti. Javna tajna bila je da će predsjednik Jasmin Huljaj, koji se usred najveće krize u novijoj povijesti kluba baš vratio s godišnjeg odmora, priopćiti Kopiću da je bivši.

Hajduk je već sve bio dogovorio s Tudorom, a od ljudi bliskih Kopiću saznali smo da i trener očekuje da će ga smijeniti. No negdje oko 17 sati - preokret. Uoči popodnevnog treninga u 18 sati Huljaj se spustio u svlačionicu i igračima priopćio da Kopić ostaje na klupi.

Predsjednik je odluku obrazložio legitimnim argumentom da je Hajduk godinama vodio politiku mahnitog smjenjivanja trenera i da to mora prestati. Kopićev ostanak bio je tek lakša opcija za klub. Tako je bilo i kad je trener famozno stavio "mandat na raspolaganje", a Nadzorni odbor je rekao da on ništa nije kriv. 

No, ako je nešto bilo davalo znak da je sve otišlo u onu stvar, onda je to činjenica da je Huljaj, prije nego što je obznanio igračima svoju odluku, Kopića i sportskog direktora Sašu Bjelanovića zamolio da izađu (!!!) iz svlačionice. Umjesto da su na treningu, igrači su tako sastančili s Huljajem i jednostavno su otkazali trening tom istom treneru iza kojeg je taj isti predsjednik upravo stao.

Koliko im je legla odluka da će ih Kopić nastaviti voditi prema prvoj pobjedi u HNL-u, dovoljno govori podatak da su s Huljajem pričali dva i pol sata. Jasno je u tom trenutku, a navodno i puno ranije, Kopiću bilo da igrači žele njegovu smjenu, a znao je trener jako dobro da Huljaj pregovara s Igorom Tudorom.

Srijeda, 5. rujna

Sastanak s igračima je Huljaju dao jako puno misliti, a sastanak sa Štimcem Kopiću je bio lansirna rampa za otkaz. Kao što ništa ne može proći na Poljudu bez Torcide tako nije mogao ni ovaj slučaj pa je netko Huljaju u ured donio fotografije na kojima se vide Kopić i Štimac. Vjerojatno uz poruku da se to neće tolerirati i Huljaj više nije imao izbora.

Znao je i on jako dobro što znači kad Hajdukov trener sjedi na piću s Igorom Štimcem, veliki protivnikom Našeg Hajduka i ta fotografija mu je vjerojatno i olakšala odluku nakon razgovora s igračima pa je Kopiću, koji je za to vrijeme predvečer vodio trening, po njegovu završetku priopćio da više nije trener.

Kopić se pravdao da mu je Štimac, za kojeg je skautirao u reprezentaciji, odavno prijatelj, no spasa više nije bilo.

Četvrtak, 6. rujna

Očito potresen i shrvan situacijom, Kopić je u danas ujutro snimljen u čekaonici splitske Hitne pomoći navodno zbog bolova u predjelu prsa. A zna se što to znači.

U međuvremenu su izašle i Sportske novosti u kojima je Igor Tudor, glavni kandidat za novog trenera, opisao kako je već sve dogovorio s Hajdukom, a onda saznao da Kopić ostaje. Uz njega u klub je trebao doći i Mario Stanić.

"Stavili smo se na dispoziciju, a Huljaj je pola sata pričao o tome kako će to prezentirati Nadzornom odboru. Apsurdno, ali takva je procedura, u redu. Čovjek je čak spominjao mogućnost da će on staviti svoju funkciju kao uvjet za našu suradnju. Sutradan me nazvao i kazao da produžuje s Kopićem", rekao je Tudor.

"Huljaj i Bjelanović su me nazvali i rekli da žele promijeniti trenera, da ovako ne ide. Ja sam im odgovorio da neću. Zašto? Zato što Hajduku nije problem trener. Kopić može imati plusova i minusa, ali on je samo žrtva stručne problematike kluba. Rekao sam im da mogu donijeti kompletan plan i viziju razvoja, klub se dugo ne bavi onim što je važnije od financija i izbora, a to je stvaranje igračke vrijednosti", dodao je Tudor za SN.

Kao da ovo sve nije bilo dovoljno, pojavila se informacija da u Hajduku razmatraju dovođenje švedskog trenera Magnusa Pherssona. Tip koji je dobio otkaz na tri od četiri dosadašnja radna mjesta navodno je alternativa Tudoru koja bi se odlično uklopila u trenutačno stanje u klubu. Phersson je s Aalborgom ispadao u kupu u trećeligaša, a u Europi od Slavije iz "istočnog Sarajeva", s Djurgardenom je bio 9. i 11., a u Malmöu, "švedskom Dinamu", dobio je otkaz nakon ispadanja od Vardara i sramotnog desetog mjesta na tablici.

Bez trenera i njegova nasljednika Hajduk je, vjerovali ili ne, otkazao jutrošnji trening prve momčadi, a upitno je hoće li se održati i večernji. Očito u klubu nema nikoga sposobnog održati trening seniorske momčadi ili barem Huljaj i ekipa tako misle.

Konačno, nešto iza podneva, Hajduk je i službeno potvrdio da je Kopić bivši. 

"Donijeli smo ovu odluku nakon dodatnih konzultacija s gospodinom Kopićem. Uvjereni smo da je ovo bilo najbolje rješenje za klub, a našem dosadašnjem treneru i njegovim suradnicima zahvaljujemo i želimo puno uspjeha u daljnjoj karijeri", rekao je Hajdukov predsjednik Jasmin Huljaj. 

To je ujedno i jedina službena reakcija kluba u vrijeme potpunog raspada sistema na Poljudu. Igre nema, rezultata nema, navijači bakljama gađaju igrače, a predsjednik malo zadržava pa malo smjenjuje trenera. Nisu se udostojili ni demantirati medijske navode da pregovaraju s Tudorom u vrijeme dok je Kopić još bio trener. Nisu stali u obranu igrača nakon što su ih navijači gađali bakljama, a za kraj priče otkazali su i trening prve momčadi.

I baš nitko za to nije kriv.

Izvor: Index.hr.

Popularni Članci