NOVI TRENER Evo zašto je Zoran Vulić dobar potez Hajduka

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Miranda Cikotic/PIXSELL
Velik broj navijača Hajduka dolazak Zorana Vulića na klupu dočekao je s negodovanjem, ističući kako posezanjem za više puta iskušanim i potrošenim rješenjem klub s Poljuda teško može napredovati. 

Iako će to prešutjeti, nesimpatije s kojima gledaju Vulića ponajviše temelje na tome što je ovaj u nekoliko navrata iskazao neslaganje s aktualnim modelom vođenja kluba, a još više na recentnoj suradnji s omraženom vrhuškom HNS-a, prilikom koje je bio izbornik U19 reprezentacije, piše Index.hr.

72 sata kasnije pokazat će to i otvoreno pismo javnosti člana Nadzornog odbora Ante Šalinovića. Vulić je vatrogasno rješenje, njegov je zadatak da otupiti oštricu najekstremnijeg dijela navijačke skupine. Njegov angažman je naznaka da i unutar kluba postoji težnja za razbijanjem jednoumlja koje se sve opasnije širi među navijačima Hajduka. Nema sumnje, dobro je što je napokon netko "bitan" verbalizirao ono što određen dio navijačkog puka već godinama ističe, međutim tužno je što je to toga došlo uslijed ozbiljnog upravljačkog i rezultatskog posrtaja.

"Posve je legitimno da netko, što god ja ili bilo tko od nas mislili o tome, ne podržava bojkot nacionalne reprezentacije ili podržava rad HNS-a, a istodobno poštuje model Narodnog Hajduka i želi sudjelovati na izborima za čelništvo kluba. Nemamo pravo tjerati ljude da budu članovi udruge s čijim se stavovima ne slažu. Sudjelovanje na izborima ne smije biti uvjetovano pravovjerjem. Jedina prava vjera kao preduvjet glasanju je temeljna podrška modelu upravljanja", istaknuo je Šalinović u dugom pismu javnosti..

Nažalost, njegove riječi danas nemaju gotovo nikakvu težinu, jer osim što izgledaju kao jeftina predizborna propaganda, pripadaju osobi koja je tri i pol godine šutke gledala što se događa, a u mnogočemu i aktivno sudjelovala. Nemojmo se zavaravati, Ante Šalinović nije u međuvremenu progledao, nego sada javnim posipanjem pepelom pokušava dati na važnosti svojoj ostavštini, shvaćajući kako je posljednjim događajima, u kojima je i on jedan od protagonista, model narodnog kluba prilično uzdrman.

Naš Hajduk opet nije iskoristio šansu 

Ono što brine jest da udruga Naš Hajduk pritom nije iskoristila njegov neočekivani istup da dijelu najekstremnijih navijača objasni kako njihova isključivost nikada nije niti ikada može biti nešto na čemu će splitski klub temeljiti svoj napredak i uspjeh. Kao i već stotinama puta do sada, vješto su se ogradili od svih potencijalnih problema i to do te mjere da se čini kako ne samo da ne vide probleme koji ih okružuju nego ih i ne žele vidjeti.

"Torcidu i Naš Hajduk u ovome smislu Ante Šalinović tapše kao spasitelje kluba od stečaja, no ipak, suprotno istini, manipulira tvrdnjom da podrška nacionalnoj vrsti ikoga isključuje iz članstva u udruzi Naš Hajduk. To je floskula kojom su se dosta uspješno do sada služili oni koji na Torcidu i Naš Hajduk stavljaju i etiketu orjunaštva, svastike i ulice, a koja nije ni blizu istini", stoji u odgovoru udruge Naš Hajduk, koja je za razliku od mnogih prijašnjih, puno opasnijih trenutaka, pronašla shodnim reagirati nezabilježeno brzo.

Vulića treba dočekati raširenih ruku 

Osobno smatram kako je angažman Zorana Vulića dobar potez, ali ne zato što će ovaj u kratko vrijeme preporoditi potentnu ekipu i s njom ostvariti nezapamćene uspjehe, iako je u slučaju Hajduka suludo bilo što isključivati, već zbog toga što je on, barem u teoriji, promjena i svojevrsna potvrda kako među vodećim ljudima splitskog kluba ipak postoji svjesnost da je tiranija uvijek tiranija, ma u kakvom obliku, u kakvim uvjetima i u kojem mjestu na svijetu nicala.

U svakodnevici u kojoj se cenzuriraju radijske emisije koje negativno oslikavaju Naš Hajduk, u kojoj se Mladenu Grdoviću otkazuje nastup u Kölnu zbog pjevanja reprezentativcima u Rusiji, a u kojoj se Željka Kopića smjenjuje zbog kave s Igorom Štimcem, trener je najmanji problem. Zato Zorana Vulića, bez obzira na njegovu "potrošenost" ili skromne trenerske rezultate posljednjeg desetljeća, valja dočekati širom otvorenih ruku.

On je znak da za Bijele još ima šanse, jer bez obzira na ekstremne napore koji su do sada uloženi, Hajduk nikad neće biti narodni klub dokle god taj narod podrazumijeva samo članove Našeg Hajduka.

Izvor: Index.hr

Popularni Članci