Umro je Mirko Prpić, stolnoteniska legenda iz Cavtata

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tonči Vlašić
Napustio nas je iznenada u 74. godini života

U 74. godini života iznenada nas je napustio stolnoteniski trener Mirko Prpić. Prpić je rodom iz Slavonije, ali je u Cavtat stigao poslom prije pedesetak godina i čitav život tamo ostao. Od najranijih dana zaljubio se u stolnotenisku lopticu i njen zvuk, a životna mu je misija bila školovati mlade naraštaje igrača.

Itekako je u tome uspio. Naučio je stolnom tenisu sva tri svoja sina, od kojih je Maro Prpić ostvario itekako zapažene rezultate na državnom nivou. Prve stolnoteniske poteze podučio je i Miha Simovića, možda i ponajboljeg igrača stolnog tenisa, kojeg je jug Hrvatske ikad dao, reprezentativca, člana Libertas Marinkolora, koji je stigao tu gdje je danas upravo zahvaljujući Mirku Prpiću. Da, to su riječi Miha Simovića.

Mirko ni sam nije znao koliko je mladih Konavljana uveo u sport i pokazao im zdrave, ali i one prave životne vrijednosti, a to je da možeš biti sretan i uspješan s malo novaca. Prpa je vodio svoje stolnoteniske učenike na turnire po čitavoj bivšoj Jugoslaviji, iako nikad nije bilo previše novca za stolni tenis, ali njega nedostatak sredstava nikad ne bi zaustavio. Kada bi postavio svoj cilj, ostvario bi ga. Nije bilo ne može.

Prije nekoliko godina Dubrovački savez športova dao mu je nagradu za životno djelo zbog njegovog doprinosa stolnom tenisu Konavala i Dubrovnika. Nagrada zaista nije mogla otići u bolje ruke. On je živio stolni tenis, taj mali, ali teški sport bio je doslovno njegovo životno djelo.

Nakon odlaska Prpe, stolni tenis na ovom djelu planeta nikad neće biti isti. Nije bilo značajnijeg stolnoteniskog susreta da ga Mirko ne bi posjetio, a sad će to mjesto ostati prazno. Do nekog novog susreta, na drugoj lokaciji, gdje stolnoteniske loptice odzvanjaju vječno…

Popularni Članci