AFERA SVEUČILIŠNI STANOVI Matko Bupić besplatno dobio zemljište, iako je imao nekretninu u svom vlasništvu!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak
Slučaj profesora Matka Bupića prigodom besplatne dodjele zemljišta od strane Sveučilišta posebno je intrigantan

Dubrovački dnevnik pisao je o dodjeli zemljišta profesorima Sveučilišta u Dubrovniku. Podsjetimo, Sveučilište u Dubrovniku besplatno je dalo zemljište profesorima kako bi mogli graditi stanove.

Glasnogovornica Sveučilišta Sandra Buratović u svom je odgovoru kazala kako je jedan od najvažnijih kriterija prilikom besplatne dodjele sveučilišnih parcela profesorima, bio taj da izabrani profesori u trenutku dodjele nemaju nekretninu u svom vlasništvu.

Slučaj profesora Matka Bupića, koji je također dobio mogućnost gradnje, posebno je intrigantan. Naime, Odluku o uvjetima za prijenos prava vlasništva zemljišta bez naknade pojedinim skupinama nastavnika donijelo je Upravno vijeće Veleučilišta u Dubrovniku 23. listopada 2002., kazali su nam sa Sveučilišta. U to vrijeme Upravno vijeće činili su: dr. sc. Adam Benović, znanstveni savjetnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu – Laboratorij Dubrovnik, predsjednik i članovi: dr. sc. Josip Lovrić, profesor emeritus na Veleučilištu u Dubrovniku, Mario Duić, dipl. iur., tajnik brodarskog poduzeća „Atlantska plovidba“ d.d. u Dubrovniku, Branko Negodić, dipl. ing., pročelnik Ureda za gospodarstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Miho Baće, u ime Ministarstva znanosti i tehnologije, Matko Bupić, dipl. ing., u ime zaposlenika Veleučilišta u Dubrovniku i rektor Veleučilišta, prof. dr. sc. Mateo Milković, bez prava glasa.

Matko Bupić tako se našao u klasičnom sukobu interesa. Bio je član tijela koje je odlučivalo o dodjeli besplatnog zemljišta profesorima, a na kraju je i njemu besplatno dodijeljeno zemljište, odnosno mogućnost gradnje nekretnine po znatno povoljnijim uvjetima od prosječnog stanovnika Dubrovnika.

No u ovoj priči to je, vjerovali ili ne, manji problem. Matko Bupić dobio je besplatno zemljište od sveučilišta, iako je u trenutku odluke tijela u kojem je bio član, imao nekretninu u svom vlasništvu!

Kako smo vidjeli gore, upravno vijeće Veleučilišta odluku o besplatnoj dodjeli zemljišta donijelo je u jesen 2002. godine u vrijeme kada je Matko Bupić već bio vlasnik nekretnine na Babinom kuku na adresi Kliševska 2.

Uvidom u zemljišne knjige Općinskog suda u Dubrovniku, otkrili smo da je Matko Bupić samo nekoliko mjeseci prije postao jedini vlasnik nekretnine u Kliševskoj. Naime, njegov otac Baldo ostavio je nekretninu njemu i majci u vlasništvo, ali majka Matka Bupića darovnicom iz kolovoza 2002. godine dala je profesoru vlasništvo nad čitavom nekretninom, jedan kroz jedan. I dan danas je vlasnik te nekretnine.

Znači da je Matko Bupić u trenutku besplatne dodjele zemljišta Sveučilišta profesorima već imao nekretninu u svom vlasništvu, iako je jedan od glavnih uvjeta bio da izabrani profesori nemaju nekretninu u svom vlasništvu.

Kako je moguće da rektor Mateo Milković, koji je ugovore s nastavnicima potpisao 18. prosinca 2002. nije dovoljno dobro provjerio je li profesori Vleučilišta imaju nekretninu u svom vlasništvu?

Kako god bilo, činjenica je da je Bupić besplatno dobio javno zemljište, iako je već riješio stambeno pitanje. I ne samo to, vć je sjedao u tijelu koje je odlučilo kojim će se profesorima dodijeliti parcele.

Na kraju je i on sam dobio mogućnost gradnje. Upravo u vrijeme dok pišemo ovaj tekst, Bupić i drugi profesori upisali su se kao vlasnici zemljišta na Hladnici. Nešto što je prije 12 godina bilo u javnom vlasništvu prešlo je tako u ruke dubrovačkih profesora i to besplatno.

Mnogi od njih u međuvremenu riješili su stambeno pitanje, i sada u vlasništvu imaju (minimalno) dvije nekretnine. Jedan od onih koji se ne trebaju brinuti za stambenu sigurnost je i bivši kandidat za gradonačelnika, profesor Matko Bupić.

Bupića smo više puta zvali da nam kaže svoju stranu priče, ali nije nam se javljao na mobitel. Ako ju želi iznijeti, neka nam se slobodno javi u redakciju.

Matko Bupić danas je pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku. Na lokalnim izborima 2013. godine bio je kandidat Hrvatskih laburista za gradonačelnika Dubrovnika i gradski vijećnik do novih izbora 2015.

Maro Marušić