AFERA ZAMRAČENE ZIDINE Rasvjeta zidina se radila bez ishođenja ikakvih dozvola

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ilustracija Dubrovački dnevnik
Rasvjeta zidina se radila bez ishođenja ikakvih dozvola, Društvo prijatelja dubrovačke starine uopće nije marilo kako se njihov novac troši, a Grad Dubrovnik koji je bio zadužen za nadzor, ništa nije radio, kaže bivši dogradonačelnik Niko Šalja

Zgotovljene su dvije faze rasvjetljavanja zidina od ukupno tri. Do sada je potrošeno 22 milijuna kuna i to bez PDV-a, znači da se ukupna vrijednost penje skoro do 30 milijuna kuna, rekli su nam iz Grada Dubrovnika.

U sklopu prve dvije faze, rasvjeta je postavljena na sjevernoj, istočnoj i zapadnoj strani zidina, dok bi u trećoj fazi rasvjeta trebala biti postavljena na južnoj strani. Također trebalo bi osvjetliti cijele zidine duž šetnice kako bi se mogle pohoditi i noću, te objekti unutar stare gradske jezgre poput crkava, muzeja i ostalog. Cijena treće faze još se ne zna, ali mogla bi biti itekako skupa, jer je najzahtijevnija, tako da će cijeli projekt zasigurno premašiti 50 milijuna kuna.

-Cijena treće faze se još ne zna budući se čeka na odgovor Konzervatorskog odjela na rješenja koja su im data separatima, a koja se može bitno mijenjati obzirom na moguće izmjene istih. U sklopu treće faze bili su predviđeni slijedeći objekti:Pravoslavna crkva, Jezuiti, Katedrala itd, te južne zidine i šetnica – kažu iz Grada Dubrovnika.

Dodali su da su istočne, zapadne i sjeverne zidine zgotovljene i tu se ništa više neće raditi. Problem je što je rezultat – loš. Duž cijelih zidina, mračne sjene prekrivaju tvrđave te se postavlja pitanje kome je palo napamet na ovakav način osvjetliti najveće dubrovačko blago i za to potrošiti skoro 30 milijuna kuna?

Investitor je Društvo prijatelja dubrovačke starine, glavni izvođač je bila tvrtka Konel koja je vršila dobavu i montažu opreme, tvrtka Nova Lux iz Osijeka je izradila projekt, a tvrtka Brenum je bila isporučitelj opreme.

Bivši gradonačelnik Niko Šalja autoru ovog teksta svojedobno je kazao kako je projekt katastrofalno vođen.

-Ne bih htio kritizirati bivšu vlast (Šuicu i HDZ op.a.), ali odradili su to užasno. Radilo se bez ishođenja ikakvih dozvola –oštar je tom prilikom bio Šalja te je dodao kako je Društvo prijatelja dubrovačke starine dalo novce, ali uopće ih nije bilo briga kako se troše.

Možda zato jer su bili u dealu s tvrtkama koje su sudjelovale u rasvjeti zidina, pa su pilile novce? Za sada se to ne zna, ali netko će morati odgovarati za loš rezultat osvjetljenja zidina. Dovoljno je samo laičkim okom pogledati na što (s)liče. Skoro da im treba potpuno novi projekt.

Šalja kaže kako su i u Gradu Dubrovniku radili katastrofalno.

-Grad je bio kao zadužen za nadzor, ali to u Gradu nitko nije vodio. Prije nego što sam došao na ovu funkciju koju obavljam, čitao sam u medijima da Philips aktivno sudjeluje u rasvjetljavanju zidina. No, on se ne spominje ni u kakvu ugovoru. Oni su samo napravili studiju pa su izvođači radova tvrtke Brenum i Konel od njega nabavljali opremu. Naslijedili smo složenu situaciju u kojoj se nije znalo ni tko pije, ni tko plaća – nije skrivao ljutnju Šalja.

Njegove navode tada smo željeli  osobno provjeriti u Odjelu za komunalne poslove. Prvo smo zvali pročelnicu Anitu Burić i zamolili da je nam da na uvid čitav troškovnik rasvjete zidina. Njoj se nije svidjela ta ideja pa ni nakon našeg upornog ponavljanja da je to javni dokument koji nam mora dati na uvid, nije pristala. Potom smo se obratili Zorana Gavriću, zaposleniku Burićkina odjela, voditelju projekta rasvjete i u onoj i u sadašnjoj vlasti, da nam potvrdi ili demantira Šaljine navode, no on nam je kazao kako bez dozvole Burić ne smije ništa govoriti za medije. Ponovno smo je pitali možemo li razgovarati s Gavrićem, na što je ona odgovorila kako je najbolje da joj pošaljemo upit. Poslali smo joj ga, ali ona (ni njezin odjel) na više pitanja nije konkretno odgovorila.

Ovih dana smo opet krenuli istim putem, ali i sada ponovo nailazimo na teškoće kad je troškovnik u pitanju. Gradonačelnik Andro Vlahušić mjesecima ratuje s Društvom prijatelja dubrovačke starine, a sada kad tražimo od njegovog odjela troškovnik, oni nas opet zavlače. Nije li to ludo? Ispada kao da Vlahušić štiti svoje neprijatelje. Ako je to istina, postavlja se pitanje – zašto to radi?

Inače, projekt je trajao znatno duže od očekivanog. Još nije završen, a trebao je biti gotov još prije tri godine. Zanimljivo da je oprema za rasvjetu zidina bila skladištena u Češkoj(!). Na naše pitanje Gradu što je tamo radila, nisu nam rekli, već su samo kazali kako se tamo nalazila u Phillipsovu skladištu, i da je uzimana kako su radovi tekli.

Što se tiče skladišta u Češkoj, Šalja nam je onda kazao da uopće nije siguran može li se upotrijebiti ta oprema zbog dotrajalosti.

-Mi to sada nastojimo upotrijebiti, ali ne znam hoćemo li uspjeti – govori je prije tri godine Šalja nevjerojatne pojedinosti ovoga projekta. Burićkin odjel tvrdi da će se sva ta oprema upotrijebiti.

Šalja nam je tada kazao da nema šanse da tvrtke koje su radile u prve dvije faze bude rabotale i na trećoj. To ćemo još vidjeti, jer natječaj nije raspisan.

I sada smo ga kontaktirali da se prisjeti ovog projekta, ali nije bio raspoložen za razgovor. Izgleda da ga je politika pojela i da mu se zgadila. Na naše pitanje je li u ovom slučaju riječ o klasičnoj korupciji i izvlačenju novca preko javne nabave, samo se nasmijao i poklopio mobitel.

(nastavlja se)

VEZANE VIJESTI Kviz o osvjetljenju zidina