Arsen Bauk kao vrhunski matematičar Banovinu oteo primitivnom Kerumu i desnici

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Miran Podržaj
S Ivom Baldasarom, SDP-ovim gradskim vijećnikom koji je protekle nedjelje s, po mnogobrojnim anketama četvrtog mjesta, zasjeo na prvo mjesto, te u drugi krug ide s komodnom razlikom naspram HDZ-ovog kandidata Ivaniševića, smo razgovarali krajem godine o gradskim aktualnostima, Željku Kerumu, turističkoj povezanosti Dubrovnika i Splita, upravljanju Splitom kao turističkom destinacijom, te odnosima unutar SDP-a, kao i o samoj odluci da krene u bitku za fotelju koju neuspješno drži Željko Kerum.

Pritom je u početku intervjua izjavio kako Split vidi ponovno kao kulturni i otvoreni mediteranski grad pristojnih i civiliziranih ljudi te najavio da će na krilima središnjice, gradske organizacije te posebno Forumla Mladih SDP-a Split osvojiti vlast te smijeniti nesposobnog Keruma.

Baldasar je odlučio kopirati josipovićevu strategiju pristojnog, umjerenog i stručnog kandidata, istu onu s kojom je aktualni predsjednik Republike u jesen 2009. uspio pridobiti potporu najvećeg broja birača već u prvom izbornom krugu. Učinio je sve da bude prihvatljiv svim građanima, ne samo biračima SDP-a. I pritom se suočio s optužbama da je mlak i bezbojan kandidat.

Kampanju koju su u vizualnom identitetu kreirali iz tvrtke Bruketa & Žinić, Dalmatinci su najbolje iskoristili od svih organizacija SDP-a i koalicijskih partnera, pa je i prepoznatljivost i elokventnost njihova kandidata došla do izražaja.

Drugi stup Baldasarova uspjeha leži u strateškoj odluci da se žrtvuje županija kako bi se dobio grad. Kada se u istraživanjima za splitskoga gradonačelnika počelo pojavljivati ime don Ivana Grubišića, on je premoćno vodio pred ostalim kandidatima, a Baldasar je redovito završavao na trećem ili četvrtom mjestu. No, kada je don Ivan odlučio ući u utrku za splitsko-dalmatinskog župana, splitski SDP-ovci iskoristili su svoju priliku.

U županiji su odlučili ne istaknuti svojeg kandidata kako bi umirovljeni svećenik mogao dobiti što više glasova i ugroziti HDZ-ovu dominaciju u županiji. Iako formalno nisu podržali Grubišićevu kandidaturu, procijenili su da će njega birači SDP-a prepoznati kao svojeg kandidata.

U gradu Splitu Baldasar je, pak, ostao praktički jedini kandidat na lijevom centru, kojemu se slio najveći dio lijevo-liberalnih glasova. Na desnici se vodila žestoka bitka između tri kandidata: Ivaniševića, Željka Keruma i Anđelke Visković. Disperzija je bila tolika da desni kandidat ni matematički nije mogao pobijediti u prvom krugu.
Glavni zagovornik ovakvog plana bio je Arsen Bauk, član SDP-ova Predsjedništva i šef splitsko-dalmatinskih socijaldemokrata.

- Ako ne istaknemo svojeg kandidata za župana, ostat ćemo bez dva vijećnička mjesta u Županijskoj skupštini. No, možemo dobiti grad, a to je prilika koju ne bismo trebali propustiti – argumentirao je pred svojim splitskim kolegama Bauk, dobivši za takvu strategiju podršku većine lokalnih dužnosnika.

Bio je to proračunat rizik. Zbog takve je kombinatorike SDP dobio nešto manje glasova u Županijskoj skupštini - dio tradicionalnih SDP-ovih birača glasao je i za don Grubišića i za njegovu listu – ali je osigurao odličan Baldasarov rezultat u Splitu. I otvorio put osvajanju drugoga najvećeg grada u zemlji.

Intervju Dubrovačkog dnevnika s Ivom Baldasarom iz prosinca s splitskim kandidatom za gradonačelnika Splita Baldasarom pogledajte ovdje.

Izvor: DD/SD

 

Popularni Članci