CRNE BROJKE NA JUGU HRVATSKE Muž ubio suprugu i punca, sin zadavio oca, zapljenjena nova droga…

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Protekla, 2019. godina sigurno će ostati zapamćena po teškom trostrukom ubojstvu koje se dogodilo u Gradu.

Dubrovački umirovljeni pomorac krajem siječnja prošle godine uletio je nešto prije 7:00 sati u stan gdje je vatrenim oružjem ranio punicu koja je pred njim pobjegla, zaključala se u sobu i pozvala policiju. Potom je usmrtio punca i suprugu, nakon čega je presudio i sebi.

Drugo teško ubojstvo na jugu Hrvatske prošle godine se dogodilo u Pločama, tjedan dana nakon dvostrukog ubojstva u Gradu. U Pločama je 25-godišnji mladić ugušio svog oca nakon verbalnog sukoba.

Osim toga, tijekom 2019. godine zabilježena su i tri kaznena djela ubojstva u pokušaju, dok su godinu ranije evidentirana četiri pokušaja ubojstva.

Protekla godina nije bila ni osobito pozitivna kad su u pitanju krađe i teške krađe. Tako je prošle godine na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske evidentirano 241 kazneno djelo krađe te 120 teških krađa, dok je tijekom 2018. godine bilo 179 krađa i 84 teške krađe, kako su za Dubrovački dnevnik odgovorili iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Kad su u pitanju prometne nesreće, zabilježen je manji broj smrtno stradalih u prometu.  U protekloj kalendarskoj godini na prometnicama naše Županije smrtno je stradalo 12 osoba, što je za 20 posto manje u odnosu na prethodnu godinu kada je zabilježeno 15 poginulih u prometnim nesrećama.  Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske napominju kako brojnim preventivnim i represivnim aktivnostima broj smrtno stradalih u prometu žele smanjiti i u 2020. godini te kako sigurnost u prometu ostaje prioritet u radu ove Policijske uprave.

Inače prilično miran i siguran Dubrovnik zbog svog je položaja i blizine državnih granica često područje na kojem se događaju i velike zapljene droge.  U odnosu na zapljene opojnih droga tijekom 2019. godine zabilježeno je 1139 zapljena, dok je godinu ranije Policijska uprava dubrovačko-neretvanska evidentirala 1242 zapljene. U zapljenama tijekom 2019. godine pronađeno je i oduzeto, između ostalog,  preko 490 kilograma marihuane,  oko 1,4 kilograma amfetamina te 805 grama kratoma što je nova droga koja se u evidenciji pojavljuje po prvi put.

Vrijedi spomenuti kako su pripadnici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske bili vrlo aktivni i po pitanju osiguravanja značajnih međunarodnih skupova. Među najznačajnijim skupovima koji su se održavali na našem području te su, zbog boravka velikog broja štićenih osoba, zahtijevali složene mjere osiguranja tijekom 2019. godine može se istaknuti Summit Kina + 16, kao i  sjednica Vlade RH u Dubrovniku povodom Dana Grada. Skupovi su protekli bez incidenata. 

Popularni Članci