VRATIO SE DOMA! Pomorski časnik iz Dubrovnika koji je bio zatočen u španjolskom zatvoru pušten na slobodu

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: društvene mreže
Pomorski časnik Nikola Tolja iz Dubrovnika koji se gotovo dvije godine nalazio u španjolskom zatvoru Santa Maria u Cadizu, zajedno s Ernestom Pekarom, kormilarom iz Istre, jednim Rumunjem i tri Talijana, od kojih je jedan zapovjednik, pušten je na slobodu, a jutros se vratio doma, doznaje Dubrovački dnevnik. 

Tolja se, uz ostale pomorce, nalazio u zatvoru jer ga se teretilo za krijumčarenje cigareta u vrijednosti od 12 milijuna eura u međunarodnim vodama nedaleko od granice sa Španjolskoj, a prema presudi tamošnjeg suda mu je dosuđena zatvorska kazna u trajanju od dvije godine. Zanimljivo je kako presuda nalaže kaznu u točnom vremenskom trajanju koje su pomorci proveli u španjolskom zatvoru pa, vrlo vjerojatno, zatvara mogućnost odštete. 

Podsjetimo, ročište je održano u listopadu, a svjedočio je i predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske Romano Perić. 

"Bio sam na zakazanom ročištu 22. i 23. listopada u ulozi svjedoka obrane. U niti jednom trenutku se nije iznio niti jedan podatak koji bi povezao posadu s krijumčarenom robom," izjavio Perić tada za Dubrovački dnevnik. 

Podsjetimo, cijela operacija nazvana 'Escudo', u prijevodu štit, krenula je 24. lipnja 2017. godine. Tolja se nalazio na tegljaču 'Eis Vogel', uz pomorca iz Istre, tri Talijana, od kojih je jedan zapovjednik i jednog Rumunja. Tegljač je teglio brod 'Falkvac' koji nije imao posadu. Predstavnici carine, policije i ostalih službi su se 50-ak nautičkih milja od obale Tunisa u navedenoj operaciji ukrcali oko 2.00 sati u noći gdje su našli određenu količinu cigareta na 'Falkvacu'. Radilo se, prema određenim navodima, o šest kontejnera cigareta, u protuvrijednosti od oko 12 milijuna eura. Umjesto plovidbe prema luci Huelva, gdje se nalazi brodogradilište, pomorci su po postupku skrenuli u Cadiz u Španjolskoj gdje je pokrenuta istraga, a pomorci zadržani u zatvoru Santa Maria. Svo vrijeme su opovrgavali bilo kakvu umještanost u slučaj i saznanja o krijumčarenju.

Popularni Članci