DONOSIMO! U hidroelektrani u Platu dogodio se niz propusta koji su doveli do katastrofalne tragedije?

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: društvene mreže
Prošlo je gotovo mjesec dana od tragedije koja se dogodila u hidroelektrani Dubrovnik u Platu, a u kojoj je svoj život izgubilo troje djelatnika HEP-a; Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko.

Oni su, bježeći od vatrene stihije i gustog crnog dima, skočili u odvodni kanal u kojem su izgubili svoj život. Zbog svega navedenog Inspektorat rada je upućen na teren gdje su utvrđene nepravilnosti, a prema DORH-u upućene kaznene prijave, o čemu je Dubrovački dnevnik prvi pisao. Prema nalazu inspekcije, a kako je pisao Dubrovački dnevnik, sporna je ugradnja lakozapaljivog valovitog poliestera u roli koji se nalazi u plafonu. No, dobro upućeni, neslužbeni izvori tvrde kako to nije jedini mogući propust koji je doprinio tragediji koja se 10. siječnja dogodila u hidroelektrani.

NAKON POPLAVE HIDROELEKTRANA NIJE VRAĆENA U PRVOBITNO STANJE?

Prema neslužbenim informacijama, uz lako zapaljivi materijal koji se nalazio u stropu navodno je sporno i stanje u kojem se postrojenje nalazilo. Naime, požar u hidroelektrani u Platu nije jedina nesreća koja se dogodila u postrojenju u posljednje vrijeme.

Mnogi se sjećaju i poplave iz 2006. godine u kojoj su se djelatnici također našli u životnoj opasnosti. Nastala je ogromna šteta u postrojenju, a životi radnika su bili ugroženi. Također, riječ je o događaju za koji nitko nije odgovarao niti je u konačnici u potpunosti razjašnjen, vjerojatno zbog toga što tada nije bilo smrtno stradalih osoba pa je katastrofa koja se dogodila u hidroelektrani vrlo brzo zaboravljena i bačena u drugi plan. Ipak, žrtava je i tada moglo biti. Neki od izvora Dubrovačkog dnevnika čak smatraju kako je upravo poplava koja se dogodila 2006. godine doprinijela i tragičnom ishodu događaja koji se dogodio u siječnju ove godine, ali i navodno nesigurnim okolnostima u postrojenju pod kojima su djelatnici radili.

Kako kažu dobro upućeni, neslužbeni izvori, hidroelektrana nakon izbivanja poplave više nikada nije bila ista. Navodno su izvršene određene preinake kako bi se radnici zaštitili od poplava, ali ne i od požara te kako postrojenje nikada nije vraćeno u prvobitno stanje. Izvori navode kako je upravo izostanak vraćanja postrojenja u stanje u kakvom je bilo prije poplave doprinijelo katastrofalnom ishodu događaja koji je odnio tri života. Ipak, vrijedi spomenuti kako je istraga još uvijek u tijeku i kako će konačnu riječ o eventualnim propustima u hidroelektrani dati DORH te se o njima zasad može jedino nagađati ili neslužbeno govoriti.

DJELATNICI POBJEGLI U NAJSIGURNIJU PROSTORIJU, I ONA SE ISPUNILA DIMOM

Kako je Dubrovačkom dnevniku rečeno od neslužbenih, ali pouzdanih izvora, moguće je kako je požar zapravo krenuo od zapaljenja jednog od kabela u zidu te kako je vatra zahvatila sporni valoviti poliester koji se nalazio u stropu, a koji je navodno izazvao brzo širenje požara, ali i gusti crni dim koji je vrlo brzo ispunio ostale prostorije i evakuacijske puteve. Posljednjih mjesec dana se govori o tome kako su djelatnici koji su se uspjeli spasiti jedva izvukli živu glavu,  prvenstveno zbog naglog širenja požara, visoke temperature i gustog crnog dima koji je vrlo brzo ispunio prostorije.

Stradali djelatnici su se, kako govori nekoliko neslužbenih izvora, spustili u najnižu prostoriju u postrojenju. Naime, prema neslužbenim informacijama, nisu mogli izaći iz postrojenja zbog požara koji se vrlo brzo rasplamsao pa su krenuli niže, spuštajući se u prostoriju za koju su smatrali kako je najsigurnija u tom trenutku. Gusti crni dim je vrlo brzo ispunio i tu prostoriju, a nakon toga i odvodne kanale od kojih su u jedan skočili i u kojem su život izgubili radnici. Podsjetimo, Dubrovački dnevnik je prema HEP-u uputio pitanje o postojanju sigurne sobe u postrojenju na što nikada nije odgovoreno pa nije poznato je li navedena prostorija predstavljala sigurnu sobu, je li kao takva adekvatno zaštićena ili nije i je li sigurna soba uopće postojala u postrojenju.

INSPEKCIJA TVRDI: ŽIVOTI RADNIKA BILI SU UGROŽENI

Inače, inspekcija je, kako je objavio Dubrovački dnevnik, u svom nalazu naglasila kako su ugradnjom poliestera u postrojenju prekršene odredbe Zakona o zaštiti na radu te kako, slijedom toga, HEP nije osigurao to da su radna mjesta njihovih zaposlenika u svakom trenutku sigurna. Također, prema nalazu inspekcije, nije se osiguralo da se hidroelektrana koristi u skladu s pravilima zaštite na radu i propisima. Osim toga, inspekcija navodi kako se ugradnjom navedenog materijala ugrozio život radnika te njihovo zdravlje.

Dubrovački dnevnik ovih je dana prema HEP-u uputio još jedan upit vezan uz obnove i rekonstrukcije hidroelektrane u Platu, jesu li za njih postojale građevinske dozvole ili bilo kakav drugi oblik odobrenja, je li postojao protupožarni projekt kao sastavni dio građevinske dozvole i tko ga je izradio, tko su bili projektanti, a sve to kako bi se utvrdilo zašto je naložena ponovna ugradnja valovitog poliestera 2017. godine koji je postojao od početka u hidroelektrani umjesto da se on kroz sve te godine i rekonstrukcije zamijenio materijalom koji nije lako zapaljiv. Iz HEP-a su ponovno odgovorili kako zbog istrage ne mogu govoriti o detaljima povezanima s istom te su poručili – budite sigurni, kome se dokaže da je učinio propust, morat će snositi odgovornost.

DOZNAJEMO! Upućene kaznene prijave prema DORH-u zbog tragedije u HE Plat, inspekcija utvrdila propuste

U HIDROELETRANI SU BILE OD POČETKA? HEP i inspekcije su na desetke godina gledali lako zapaljive ploče i nisu poduzeli apsolutno ništa

'UGROZILI SU ŽIVOT I ZDRAVLJE RADNIKA' Donosimo što je utvrdila inspekcija oko tragedije u hidroelektrani Plat

ZAVJET ŠUTNJE Ovo su pitanja o tragediji u hidroelektrani u Platu na koja HEP ne želi odgovoriti

DORH TRAŽI ODGOVORNE ZA TRAGEDIJU Jesu li radovi u hidroelektrani dva dana prije požara koštali trojicu radnika života?

Popularni Članci