Srđ je naš i Zelena akcija podigli novu tužbu protiv projekta na Srđu: 'Opet se aktualizira pitanje tko će platiti infrastrukturu'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
Zelena akcija i inicijativa 'Srđ je naš' podnijeli su ovaj tjedan novu tužbu protiv lokacijske dozvole, kako navode 'za projekt apartmanizacije na Srđu', nakon što je ista izdana početkom ove godine.

Prema njegovom mišljenju Enesa Ćerimagića iz Zelene akcije „nova lokacijska dozvola je prepisana stara" koja je poništena te se kao takva, naglasio je "temelji na okolišnoj dozvoli koja je obnovljena 2017. godine, a koja je grubo ignoriranje shvaćanja suda koji je prethodnu okolišnu dozvolu ukinuo 2016. godine".

- Prošle godine u prosincu smo podigli s Udruženjem hrvatskih arhitekata tužbu protiv te obnovljene okolišne dozvole, a ovaj tjedan smo podigli tužbu protiv nove lokacijske dozvole – kazao je Ćerimagić koji je naveo neke od argumenata iz tužbe.

Prije svega, naglasio je, kako nakon presude Visokog upravnog suda projekt je neusklađen s prostornim planom Dubrovačko-neretvanske županije, a u urbanističkom planu uređenja i prostornim planovima postoji sustav rješenja vodoopskrbe da zahvat ima samostalni sustav vodoopskrbe dok je lokacijskom dozvolom predviđeno da se cijeli projekt priključi na sustav Grada i tako se iskoristi pročistač u Komolcu.

Iz Zelene akcije smatraju kako je to neprihvatljivo.

Ćerimagić je istaknuo kako je javi uvid u ovaj projekt proveden u Zagrebu te je to, kako je dodao, "nedopustivo i nezakonito jer se gradi u Dubrovniku".

Đuro Capor iz inicijative 'Srđ je naš' osvrnuo se na plaćanje troškova infrastrukture.

- Ponovo raspravljamo o tome tko će platiti infrastrukturu na Srđu jer je izdavanjem lokacijske dozvole aktualizirano pitanje plaćanja troškova. Tijekom prošle lokacijske bilo je jasno kako to spada pod Grad Dubrovnik i gradske tvrtke što je potvrdio i Nacrt ugovora koji je iscurio. Razvoj golf bi po tome izgradio dio infrastrukture koju bi Grad morao otkupiti od njih – kazao je Capor te naznačio kako bi tako čitav iznos infrastrukture bio plaćen od strane građana.

- U postupcima izdavanja lokacijske dozvole i studije za okoliš nisu sudjelovali predstavnici Grada Dubrovnika te su time prihvatili ovakvo rješenje kakvo zagovara Razvoj golf. Smatram da se time ponovo počinju voditi pregovori o plaćanju infrastrukture i to za građane može imati ogromne posljedice – rekao je Capor dodavši kako je gradonačelnik Franković prijetio raskidanjem ugovora o koncesiji prošle godine, a sada to ne čini.

- Sada je samo muk i o tome tko će platiti infrastrukturu se više ne razgovara. Kada je muk, onda bi se građani trebali bojati – zaključio je Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš.

Popularni Članci