POTRAGA I TIJEKOM NOĆI Pavličević: Pretražili smo baš cijelo postrojenje i kanale, fokusiramo se na akvatorij (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović, Ivo Cagalj/PIXELL
Koordinirana, opsežna pretraga terena s ciljem pronalaska  trećeg djelatnika Hidroelektrane Dubrovnik trajala je cijelu noć, a intenzivirala se tijekom ranih jutarnjih sati.

21:34 Načelnik PU DN Ivan Pavličević je potvrdio kako je očevid dovršen, a županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović najavio je kako će se potraga sutra nastaviti s maksimalnim ljudstvom. 

Pavličević potvrdio da je očevid dovršen, Simović najavio sutrašnju potragu s maksimalnim brojem ljudi

18:32 Načelnik Ivan Pavličević kazao je kako je u 17:30 sati održan sastanak žurnih službi kako bi se dao rezime dosad obavljenih akcija i kako bi se odredila daljnje smjernice. Potraga se neće prekidati ni tijekom noći kad će se također raditi, ali nešto manjim intenzitetom odnosno koliko to budu dopuštali  sigurnosni uvjeti.

„Ujutro se ponovno nalazimo na istom mjestu, odredite će se gdje će se roniti i koji dijelovi akvatorija će se pretraživati s mora, a koji s kopna. Na teren bi trebalo izaći više plovila jer je u najavi smirivanje mora i vjetra. Također, nešto poslije 17:00 sati je u pomoć stigao i helikopter koji nam pomaže u potrazi,“ izjavio je Pavličević za Dubrovački dnevnik.

Kazao je i kako je detaljno pretraženo područje cijele hidroelektrane, kao i cijelo područje od lukobrana do ulaza u odvodni kanal, zajedno s turbinama, lopaticama i ostalim područjima kako bi se isključila mogućnost da je nestala muška osoba unutra.

18:00 U potragu se priključio i helikopter koji pretražuje područje. 

16:30 Župan Nikola Dobroslavić i biskup Mate Uzinić uputili su sućut obiteljima stradalih. Misa za stradale će se služiti u nedjelju. 

Biskup Uzinić izrazio sućut stradalima i potporu onima koji tragaju za nestalim radnikom HE Plat

'POŽAR SE PRETVORIO U UŽASNU TRAGEDIJU' Dobroslavić izrazio sućut obiteljima, prijateljima i kolegama stradalih djelatnika HEP-a

15:46 Marijo Begić (HGSS) za Dubrovački dnevnik je kazao kako su pretražili cijeli obalni dio Plata do hotela Albatros, uvalu Tiha, poluotok Rat, Sustjepan i cijelo područje do hotela Croatia. HGSS-ovc8i pretražuju područje uz psa, a koriste se i dronom. 

"Dio članova je u suhim odijelima s obzirom na to kako ima područja s kojima se može prići samo s morske strane poput špilja i pukotina," izjavio je. 

15:40 Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović kazao je kako su vaterogasci još uvijek u hidroelektrani, ali prvenstveno zbog sigurnosnih razloga, posebno zato što su unutra osobe koje vrše očevid. 

"Još uvijek nema rezultata, ali nećemo se predati," izjavio je Simović. 

15:33 Načelnik Ivan Pavličević je za Dubrovački dnevnika kazao kako bi se u posljepodnevnim satima trebao ekipi priključiti i helikopter. 

"Oni prate vremensku prognozu, helikopter bi nam se mogao priključiti danas poslijepodne ili sutra s obzirom na to kako je pao vjetar," izjavio je Pavličević. 

15:10 Župan Dobroslavić izrazio je sućut obiteljima, prijateljima i kolegama stradalih djelatnika HEP-a.

"Požar u pogonu HE Dubrovnik u Platu pretvorio se u užasnu tragediju! Jučer sam se na licu mjesta uvjerio u napore koje ulažu sve interventne službe, a svoju užasnutost događajem izrazio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Moja iskrena sućut obiteljima stradalih, a onima koji su u požaru ozlijeđeni želim brz fizički i psihički oporavak", rekao je župan Dobroslavić.

12:30 Na zgradi HEP-a u Dubrovniku, u Ulici Nikole Tesle, zastave su na pola koplja zbog tragedije koja se dogodila u Platu.

11:50 U Plat je stigao predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić, a novinare o detaljima potrage su izvijestili načelnik Ivan Pavličević i vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

"Mogu potvrditi da se potraga nikad nije prekidala i da se jutros nastavila sa punim intenzitetom s više desetaka policijskih službenika, kao i ostalih službi poput GSS-a, javnih vatrogasnih postrojbi, medicinskog tima, a i sami mještani pomažu," naglasio je Pavličević.

"Požar je u potpunosti pod kontrolom, ali ovdje smo iz preventivnih razloga, posebno jer uzrok još nije poznat. Obišli smo sve zajedno s policijom. ogromna količina dimnog vala je krenula prema onima koji su bili unutra pa je došlo do neke reakcije, možda ne eksplozija, ali je nešto taj dim uzrokovalo. ogoromne količine čađe na svim katovima," kazao je Simović. 

10:02 Iz policije su potvrdili kako su poznati identiteti preminulih i nestalog djelatnika, a kako Dubrovački dnevnik doznaje riječ je o M.M. (35) koji je pronađen jučer oko 14 sati na sredini odvodnog kanala, dok je tijelo I.Z. (47) pronađeno oko 22 sata na obali mora u Cavtatu predio Ključice. Za trećim djelatnikom HE Dubrovnik, D.P. (33), još uvijek se traga. Načelnik policije Ivan Pavličević kazao je kako je sve ukazivalo da nisu uspjeli izaći iz hidroelektrane pred vatrenom stihijom te su skinuli dio odjeće i ušli u odvodni kanal što je bilo kobno.

08:37 Iz PU dubrovačko-neretvanske u jutarnjim satima uputili su priopćenje u kojemu su izvijestili detalje potrage.

"Koordinirana, opsežna pretraga terena s ciljem pronalaska  trećeg djelatnika Hidroelektrane Dubrovnik trajala je cijelu noć, a intenzivirala se tijekom ranih jutarnjih sati. Teren se pretražuje s mora i kopna, a usmjeren je na širi akvatorij Župskog i Cavtatskog zaljeva, te priobalni pojas. U pretrazi sudjeluju brojni vatrogasci, policijski službenici, ronioci Specijalne policije iz Splita, Interventna jedinica policije i mještani.  Priobalni pojas pretražuje se s dva policijska plovila."

TRAGEDIJA U PLATU Pronađeno još jedno tijelo u Cavtatu, traga se za trećim djelatnikom hidroelektrane (FOTO/VIDEO)

Popularni Članci