Glazbenici prijete prosvjedima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: radio-mreznica.hr
Hrvatski glazbenici su se ujedinili. Od države traže smanjenje poreza na ulaznice za koncerte. Iako je Ministarstvo kulture na njihovoj strani, smatraju da ne može utjecati na takve odluke stoga traže odgovor premijera Milanovića, inače će, kažu, pravdu potražiti na ulici.

PDV od 25 posto na ulaznice za koncerte je previše, poručuju hrvatski glazbenici i traže da se u izmjenama Zakona o PDV-u misli i na sudbinu oko 20 tisuća glazbenika, koliko ih ima u Hrvatskoj.

"Iako Ministarstvo kulture dijeli s nama stavove oko smanjenja PDV-a na 5 posto za koncertne ulaznice, očito je da nema snage u ovoj Vladi. Stoga smo poslali pismo premijeru i Vladi u kojem tražimo razgovor s relevantnim predstavnikom", rekao je na današnjoj konferenciji za medije Darko Tuček iz Udruge glazbenih managera i organizatora, piše portal H-Alter.

Zanimljivo je kako Hrvatska ima najveći porez na ulaznice za koncerte u Europi dok je u drugim državama u susjedstvu puno niži.

„Imali smo obećanje Ministarstva kulture i predsjednika Saborskog odbora za financije da će se porez smanjiti na 5 posto. Međutim, dogodio se presedan i u proceduru je otišao prijedlog Zakona po kojem su sve ulaznice na sve koncerte i događanja 25 posto, dok je za neke druge institucije, kao što su kino dvorane, predložen postotak od 5 posto“, rekao je Tuček. Upozorio je također kako se razmišlja o preseljenju velikih festivala i koncerata u druge susjedne države, što bi štetno djelovalo na promidžbu Hrvatske čija su glazbena događanja dosad dovodila određeni broj gostiju tijekom sezone.

"Bojim se da ćemo na ovaj način napraviti atmosferu da ćemo kao i ova zagrebačka Arena koja je izgleda zadnja koja radi na način kakav je zamišljen, isto uskoro na taj tužni način završiti svoju priču", poručuje pak Miljenko Čurić u ime Udruge glazbenih menadžera i organizatora.

Nakon današnjeg sastanka, glazbenici su se dogovorili da će čekati poziv iz Vlade, a ako do toga ne dođe, pravdu će tražiti na ulici.

Izvori: Media servis / H-Alter

Popularni Članci