Akcija približavanja javnosti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
SDP Dubrovnik održao je konferenciju za medije pod nazivom „Razvojna perspektiva grada kroz koncesije i koncesijska odobrenja“, a na konferenciji su sudjelovali predsjednica Gradskog vijeća i Gradske organizacije SDP-a Dubrovnik Olga Muratti, zamjenik gradonačelnika i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Niko Šalja i ravnatelj Luke Dubrovnik Božidar Memed.

Olga Muratti odmah je u uvodnom dijelu istaknula da je ova konferencija samo jedna u nizu odnosno da SDP Dubrovnik planira održavati što više tematskih, radnih konferencija, a što manje političkih jer cilj im je preko tih konferencija javnost upoznati sa svim onim što namjeravaju raditi, i za što će se zalagati kada osvoje vlast na lokalnim izborima.

Niko Šalja, zamjenik gradonačelnika i SDP-ov kandidat za gradonačelinika rekao je kako su krenuli s ovom temom jer je to značajan segment rada svih primorskih gradova, pa tako i Dubrovnika, pogotovo kada se govori o pomorskom dobru.

„Tako grad Dubrovnik danas upravlja većim dijelom tog pomorskog dobra na ovom teritoriju i ostvaruje, otprilike, kroz koncesijska odobrenja prihod od četiri milijuna kuna. Taj prihod, već sad se većim dijelom koristi za uređenje pomorskog dobra. Nismo do kraja zadovoljni cjelokupnom realizacijom jer su izostali neki projekti koji su bili planirani u prošloj godini", rekao je Šalja. 

Zamjenik gradonačelnika potom je dodao: "Svakako ćemo se u idućem mandatu truditi da se sav taj prihod namjenski potroši i da taj dio teritorija bude na onoj razini koju Dubrovnik i zaslužuje."

Šalja je također istaknuo da Županijska lučka uprava upravlja samo dijelom tog pomorskog dobra, dok drugim dijelom upravlja županija. Mišljenja je kako bi se to trebalo ujediniti jer dolazi do raznih nepravilnosti, ali i nerazumijevanja, pogotvo kada se radi o ugostiteljima u Gradu. Jedna cijena stolova plaća se ispred Kneževa dvora jer taj dio spada u nadležnost Grada, a druga cijena je iza Kneževa dvora jer tim dijelom upravlja Županijska lučka uprava.

Niko Šalja spomenuo je i da je zakon o koncesijama na žičare u završnoj fazi, te bi realizacija tog  zakona omogućila zadržavanje većeg dijela prihoda u Gradu. Prema Šaljinom mišljenju, taj iznos trebao bi biti oko 80 posto od ukopnog prihoda, što bi se uložilo u neke nove projekte, pa tako i na uređenje same padine Srđa, ispod žičare.

Ravnatelj Luke Dubrovnik Božidar Memed govorio je o financijskom stanju Luke Dubrovnik istaknuvši kako je financijska slika Luke svake godine sve bolja, te da je u tri godine uspješno akumulirano 13 milijuna dobiti.

Memed se posebno osvrnuo na izgradnju nove Marine, odnosno na ponudu Pašalića. Istaknuo je da je ta ponuda nelegalna i da su upravo radi toga podnijeli tužbu. Očekuju da će se cijeli proces riješiti u korist Luke Gruž, ali i građana Grada Dubrovnika. Pašalićevu ponudu smatra nelegalnom jer kada je pokrenut javni natječaj nije mogao doći do dokumentacije, a kada je konačno došao vidio je kako kaže „besmislice“.

„Kada sam konačno došao do toga, vidio sam skicu koju su oni napravili. Ispred fakulteta misle graditi platformu od 1 500 kvadrata, malo mi je to bilo sumnjivo. Vidio sam da to nije moguće, a bio sam i mišljenja da to nije u skladu sa UPU-om. Na kraju sam zatražio od Grada Dubrovnika da to provjeri i da se o tome očituje prema ministarstvu ili prema nama, da bi mogli reagirati i uputiti povjerenstvo koje donosi odluke, da se to provjeri i da se donosese konačana odluka. A da to nije legalno vrijeme će pokazati“ zaključio je Memed.

Popularni Članci